Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Guvernul încă nu a lămurit situaţia pe care a creat-o, iar ministrul Finanţelor se plânge că ţara noastră se împrumută tot mai scump din cauza scandalului.

Oamenii de afaceri au cerut menţinerea Pilonului II aşa cum este acum.

Dragoş Neacşu, director Erste Asset Management: “Nu spargeţi puşculiţa copiilor!”

Dragoş Anastasiu, preşedinte Coaliţia pentru Modernizarea României: “Puşculiţa copiilor noştri este obligatorie şi sacră, niciun părinte nu se va atinge de ea. Pe de altă parte puşculiţa nu este opţională.”

Contribuţia la pensia privată ar trebui să crească pentru că în viitor, pensia să fie jumătate din ultimul salariu al angajatului.

Dragoş Anastasiu, preşedinte Coaliţia pentru Modernizarea României: ”Nu trebuie atacat, ba dimpotrivă trebuie consolidat şi creşterea procentului actual la cel prevăzut de lege de 6% este obligatorie.”

Declaraţia vine în contextul în care Liviu Dragnea tocmai a anunţat că analizează posibilitatea ca Pilonul II să devină opţional.

Fondurile private de pensii investesc banii în acţiuni şi instrumente sigure. Cele mai mari sume finanţează bugetul, altele sunt în companii de stat şi private listate la Bursă, firme care sunt afectate acum de planurile Guvernului.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, recunoște că statul a fost afectat de acest scandal, şi că plătim dobânzi mai mari pentru împrumuturi. Însă Teodorovici susţine că nu anunţul ministerului care vorbea despre pilonul 2 ar fi îngrijorat oamenii, ci faptul că politicienii din opoziţie au reacţionat la situaţia creată.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: “Astfel de mesaje crează foarte mare temere în piaţă pe diferite zone. Chiar de costurile pe care le plătim la împrumuturile pe care le facem în piață şi sunt efecte negative pentru că avem parte de mesaje tot mai habarniste.”

Preşedintele Iohannis a cerut din nou Guvernului să lămurească problema Pilonului II. Klaus Iohannis: ”Încă, după atâtea zile, tot nu a venit nimeni să de explice ce se doreşte acolo.”

Declaraţiile despre pilonul II vin după ce Ungaria şi Polonia au naţionalizat în anii trecuţi fonduri din acest pilon.

În Ungaria, totul s-a întâmplat în 2011. Premierul Orban a negat că ar dori o naţionalizare şi le-a spus maghiarilor ca Pilonul II va fi opţional. Le-a mai spus şi că cine rămâne la Pilonul II face “ceva foarte periculos” care o să le afecteze pensia”, comparând contribuţia la pensia privată cu un joc de ruletă. 96% şi-au mutat banii la stat, restul au fost naţionalizaţi. Ungaria a fost retrogradată în categoria “junk - gunoi” de agenţiile de rating.

Polonia a avut altă strategie. Acum trei ani a naţionalizat titlurile de stat cumpărate de fondurile de pensii. Apoi a înfințat un fond condus de un om numit de Guvern, care a preluat un sfert din banii rămaşi la pensia privată. Dacă oamenii îşi transferau banii la fond, primeau bonusuri. Iar angajatorii au căpătat o taxă în plus, fiind obligaţi să contribuie în solidar cu angajaţii lor, câte 2% pentru fiecare salariat.