"Vom depasi 2.000 de dolari, vom ajunge mai sus. Aceasta estimare se bazeaza pe opinia ca (bancile centrale, n.r.) vor continua sa tipareasca bani", a declarat Key la Hong Kong, unde a participat la conferinta anuala a asociatiei traderilor de aur din Londra, potrivit Bloomberg.

Aurul se indreapta catre al 12-lea an consecutiv de crestere, din cauza temerilor ca programele de stimulare a economiei, derulate de guverne si banci centrale, vor deprecia monedele tarilor respective si vor alimenta inflatia.

"Dintre toate metalele, aurul va avea cea mai buna evolutie", a declarat seful diviziei de tranzactii cu metale al bancii Standard Chartered, preluat de Mediafax.

Aurul cu livrare imediata, care a atins un nivel record de 1.921,15 dolari in septembrie 2011, se tranzactiona miercuri la circa 1.728 dolari, in urcare cu 11% fata de inceputul acestui an. Din decembrie 2008 si pana in iunie 2011, aurul a avansat cu 70%, in contextul unor achizitii de active financiare in valoare de 2.300 de miliarde de dolari derulate de Rezerva Federala a SUA (Fed).

Fed a anuntat in octombrie ca va cumpara obligatiuni garantate prin ipoteci in limita a 40 de miliarde de dolari pe luna si va mentine dobanzile aproape zero pana in 2015 pentru a sustine cresterea economica si piata muncii.

Banca Japoniei a a extins un program de achizitii de active financiare in octombrie pentru a doua oara in doua luni, iar Banca Centrala Europeana a anuntat ca este pregatita sa cumpere obligatiuni ale tarilor din zona euro cu probleme financiare.