Caracteristicile monedei sunt urmatoarele: valoare nominala - 10 lei, titlu 999‰, metal - aur, forma rotunda, diametru 13,92 mm, greutate 1,224 g, calitate proof, cant zimtat.

Pe avers se pot remarca un grup de personaje de pe patera din Tezaurul de la Pietroasa, valoarea nominala "10 LEI" si stema Romaniei; la exterior, in arc de cerc, anul de emisiune "2012" si inscriptia "ROMANIA".

Pe revers se afla personajul feminin din centrul paterei, suprapus peste o reprezentare in perspectiva a acesteia; la exterior, inscriptiile in arc de cerc "PATERA" si "TEZAURUL DE LA PIETROASA".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare, este de 415 lei/buc.

Moneda din aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa" are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Punerea in circulatie in scop numismatic a monedei din aur din emisiunea numismatica cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa" se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.