Rezerva Federala americana a anuntat ca va achizitiona obligatiuni garantate prin ipoteci pentru a sustine economia.

"A fost un anunt foarte puternic. Fed se implica total, mai ales cu angajamentul de a continua achizitiile de active pana cand vor inregistra rezultatul dorit in privinta somajului. Anuntul reduce multe incertitudini legate de angajamentul Fed de a mentine stabilitatea preturilor", a declarat Kevin Caron, analist la firma Stifel Nicolaus & Co, din New Jersey, informeaza Mediafax.

Bank of America si JPMorgan Chase au avansat cu peste 3,7%, iar producatorul de aluminiu Alcoa si Cliffs Natural Resources cu mai mult de 3%, in contextul cresterilor inregistrate de companiile producatoare de materii prime. 

Apple a urcat in sedinta de joi cu 2%, la 682,98 dolari, un nou record, dupa ce compania a lansat miercuri iPhone 5. 

Pietele din Asia au inchis, de asemenea, in crestere, in urma anuntului Fed.

Bursele europene au deschis sedinta de tranzactionare de vineri in crestere puternica, sustinute de masurile de stimulare economica anuntate de Rezerva Federala a SUA.

Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 1,2%, dupa ce Fed a anuntat noi achizitii de obligatiuni si s-a angajat sa pastreze nivelul actual al dobanzii de politica monetara, apropiata de zero, pana la mijlocul anului 2015. 

Cotatiile bancare si cele ale companiilor miniere au inregistrat cele mai mari cresteri, cu HSBC in urcare cu 1,5%, Banco Santander cu 2,4% si Total cu 1,8%. 

Bursa din Spania a deschis cu cea mai mare crestere, de 2,2% pentru indicele IBEX 35. 

Pe cele mai importante burse din Europa, indicii CAC 40 francez, FTSE 100 britanic si DAX german au avansat cu 1,3-1,8%.