In sala de expozitie, respectabile doamne au entuziasmul unor copii, in magazinul cu dulciuri. Un colier de gala cu safire si diamante pleaca de la 25.000 de euro si un inel cu rubin montat in aur, de la 4.500 de euro. O piesa lucrata cu mare migala cu flori in ametist si perle e estimata la 8.000 de euro. Pentru toate acestea, o caseta de argint de la 800 de euro.

Primul sosit in prospectie e un turist chinez. In tara lui, Craciunul e strict un eveniment comercial, asa ca vrea sa faca investitii profitabile in sfera privata.

Tot raritati sunt miniaturile din argint, ale unor modele de Jaguar si Mercedes. Cele mai ieftine din catalog par a fi vechile trenulete nemtesti, dar de la 50 de euro pentru o garnitura, pretul poate exploda de zeci de ori.

Si tot din categoria vintage pentru copii, un landou pentru papusi din 1940, care pleaca de la 250 de euro. Apoi, o sanie de doua locuri, forjata intr-un atelier rusesc, acum un secol. Si, pentru parintii care vor sa le arate celor mici ce le-a bucurat lor copilaria, Stan si Bran pe motocicleta, o jucarie din perioada interbelica.

"Pana si pictura e tematizata in sensul Craciunului. Sunt scene de iarna, de copilarie, de derdelus", spune Alexandru Baldea, directorul casei de licitatii.

De fapt, toate casele de licitatii se pregatesc de noi rasturnari in topul celor mai scumpe tablouri vandute vreodata in tara. Vom cunoaste rezultatele in saptamana care urmeaza.

Exista un obiect care ar trebui pastrat pentru Anul Nou, o sticla de sampanie de colectie, alba, seaca, de sase litri, expertii recomanda sa fie consumata in cadru extins, in cupe mici va fi adjudecata probabil cu mult peste pretul de pornire, de 3.250 de euro.