Cele trei fonduri de investitii in obligatiuni sunt detinute de NBG Asset management si Eurobank Asset Management, cu sediile la Atena, si au inregistrat cele mai bune randamente la nivel mondial in ultimele 12 luni, potrivit unui top realizat de Morningstar, preluat de Wall Street Journal si Mediafax.

Fondurile au preluat obligatiuni guvernamentale grecesti in perioada cea mai dificila a crizei datoriilor de stat, cand ceilalti investitori se graubeau sa vanda de urgenta aceste titluri.

In ultimele luni, perceptia investitorilor s-a intors puternic in favoarea Greciei. Preturile unor obligatiuni grecesti au crescut si de patru ori fata de minimele atinse in vara anului trecut, cand se vorbea despre o posibila iesire a Greciei din zona euro care ar fi amenintat supravietuirea monedei unice.

Intre timp, unele companii mari din Grecia au reusit sa emita obligatiuni la costuri rezonabile, iar investitori de renume sunt din nou interesati de actiuni grecesti. Mark Mobius, managerul fondului Franklin Templeton, specializat in investitii pe pietele emergente, a declarat recent ca intentioneaza sa cumpere actiuni la companii grecesti pentru prima data in ultimii 10 ani.

"Obligatiunile grecesti au fost, la un moment dat, cea mai urata categorie de active din lume, si am considerat ca nu avem prea mult de pierdut", a declarat pentru WSJ, Aris Papageorgakopoulos, managerul unui fond al Eurobank Asset Management.

Fondul DELOS Domestic Bond Fund, cu active de 83 milioane euro, detinut de NBG Asset Management, a inregistrat in ultimele 12 luni un randament de 108%, urcand pe prima pozitie in topul celor mai performante fonduri de investitii in obligatiuni. Eurobank LF Government Bond Fund este pe locul al doilea, cu un randament de 107%, urmat de Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund, detinut tot de Eurobank, cu un castig de 105%, potrivit datelor Morningstar.

Desi este vorba despre fonduri mici, al caror mandat le limiteaza la obligatiun grecesti, performantele acestor trei institutii sunt cu mult peste cele inregistrate de fonduri similare specializate pe obligatiuni in dolari - cel mai bun dintre acestea avand un randament de 34%. Totodata, cel mai bun fond specializat pe obligatiuni de pe pietele emergente a avut un castig de 31%, de asemenea eclipsat de cele trei fonduri grecesti.

Fondurile castigatoare au preluat obligatiuni grecesti la preturi apropiate de 12% din valoarea nominala.

In pofida revenirii increderii investitorilor, Grecia este are inca probleme serioase. Economia se va contracta in acest an cu 4%, potrivit estimarilor FMI, iar somajul se mentine la cote alarmante, de peste 25%, cea mai ridicata rata din UE dupa Spania.

Reducerea masiva a cheltuielilor publice va aduce in acest an un mic excedent la bugetul structural (care exclude platile in contul datoriilor publice ajunse la scadenta), de 340 milioane euro. Anul viitor, excedentul este previzionat la 2,8 miliarde euro.