"Daca ne uitam la proiectiile Comisiei Europene, veniturile din taxe si impozite vor fi undeva sub 26% din PIB, din pacate cele mai mici din Europa. Media europeana este undeva la 39%. Cam acesta este punctul de pornire in constructia bugetului, venituri bugetare extrem de mici - ca putem sa facem eforturi sa reducem evaziunea fiscala, anumite eforturi s-au facut si anul trecut, rezultatele sunt mai mult decat modeste, un 0,2% din PIB imbunatatire pe colectare, total insuficient. Sa credem ca doar din reducerea evaziunii fiscale putem rezolva problema bugetului este o iluzie", a spus Dumitru.

El este de parere ca actualul Guvern si-a "facut viata grea" acceptand demersurile facute de fostul Executiv.

"Dupa parerea mea si-au facut viata foarte grea singuri, acceptand toate demersurile pe care vechiul Guvern le-a aprobat. Acum este un joc de-a soarecele si pisica. (...) Suntem intr-o zona destul de dificila pentru Guvern, cum toate partidele politice sunt in opozitie", a mai afirmat presedintele Consiliului Fiscal.

De altfel, si consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a atras atentia ca deficitul bugetar va depasi 3% in acest an si 4% in 2017, in conditiile in care cresterea consumului, dupa reducerea TVA, s-a inregistrat mai mult pe segmentul produselor din import.

Potrivit unei analize Bloomberg, Romania se afla printre tarile care vor fi la limita intrarii in deficit excesiv in acest an, depasind astfel nivelul oficial de 3% din Produsul Intern Brut, prevazut in Tratatul de la Maastricht.

In conditiile in care Romania are unul cele mai puternice ritmuri de crestere economica din UE, tara a implementat reduceri de taxe si majorari de salarii in sistemul de stat inaintea alegerilor parlamentare din acest an. Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos a promis sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% din PIB, mai noteaza Bloomberg.