Preturile la petrol, grau sau porbum aproape s-au dublat fata de nivelurile la care se aflau in vara trecuta si sunt acum aproape de maximele istorice atinse in vara lui 2008.

"Este bine ca investitorul sa aiba o viziune destul de clara asupra activului respectiv. Investitiile in instrumente care au la baza active de tipul soft commodities (cum sunt graul sau porumbul - n .red.) pot sa aiba un grad de risc diferit. Atunci cand capitalul este garantat, din cauza costurilor suplimentare, si scadentele sunt destul de lungi, de doi-trei ani. Astfel, investitorii nu pot fi din mass market", spune Razvan Furtuna, seful departamentului de vanzari in cadrul directiei Piete Financiare din BCR.

Cele mai simple produse sunt depozitele structurate, al caror randament nu este fix, ca la produsele clasice, ci reprezinta o fractie din variatia unui indice. Spre exemplu, cine pariaza pe scumpirea graului, poate plasa intr-un depozit care sa ii aduca 80% din variatia pretului pe o anumita bursa, intr-o perioada de timp. Daca pretul creste cu 10%, clientul primeste o dobanda de 8%.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!