Ministerul Finantelor sustine ca nu exista o lista prestabilita cu nume care vor fi obligate sa completeze aceasta declaratie. Teoretic, se califica oricine conduce un Ferrari si declara ca incaseaza doar salariul minim pe economie.

Dan Manolescu - secretar de stat Ministerul Finantelor: "Este vorba doar de acele persoane fizice care nu pot sa justifice acele diferente si intra intr-o procedura de inspectie amanuntita".

Cei vizati trebuie sa declare toate conturile, casele, terenurile sau apartamentele detinute in Romania sau in strainatate. Separat trebuie trecute masinile, barcile sau avioanele. In alta rubrica sunt enumerate tablourile, ceasurile si bijuteriile. Trebuie declarate inclusiv animalele de rasa. Sefii de la Finante spun ca nu ii intereseaza bichonul Bubico, ci mai degraba regele leu sau Black Beauty.

Trebuie declarata si orice cheltuiala mai mare de 10.000 de lei, cum ar fi vacantele in Bahamas sau weekend-urile in Monaco. 

Singurul impediment este ca ANAF nu stie de fapt cati romani au conturi in Elvetia, holding-uri in Cipru sau firme in Insulele Virgine sau Panama si nici cum ii cheama. Cu o parte dintre aceste paradisuri fiscale sunt semnate acorduri de schimb de informatii, insa ele nu prevad predarea unor liste complete cu nume, ci doar confirmarea la cerere, daca o anumita persoana are sau nu conturi acolo. Altfel spus, Fiscul trebuie sa stie exact pe cine pune tunurile daca vrea sa ceara informatii. Cei care nu apar pe radarul autoritatilor au sanse mari sa scape.

Inca din 2009 se discuta despre controlul marilor averi, intre timp a fost infiintata si o divize speciala pentru a-i controla pe bogati, pana acum fara niciun rezultat concret.

Potrivit unui raport al bancii elvetiene Credit Suisse, in Romania exista peste 11.600 de milionari in dolari. Multi dintre acestia stiu insa cum sa isi treaca bunurile si proprietatile pe firme sau fundatii din alte jurisdictii si nu pe numele lor, asa ca nu vor avea de ce sa le treaca pe declaratiile de avere daca vor fi luati la intrebari.