Astfel, brokerii vor determina castigul net anual sau pierderea neta ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului trecut pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, se arata intr-un nou proiect de modificare a Codului Fiscal, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului precedent de modificare a Codului Fiscal, prezentat marti, societatile de brokeraj urmau sa retina un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzactie pe profit, prevedere care a atras imediat nemultumirea brokerilor si investitorilor din piata de capital.

Acestia au afirmat ca o astfel de masura va descuraja investitorii sa tranzactioneze si va incetini dezvoltarea bursei, si asa greoaie, si au propus revenirea la sistemul colectarii unei cote anticipate de 1%.

Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, s-a intalnit miercuri cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. Dupa intalnire, Anghel a afirmat ca exista disponibilitate din partea Finantelor pentru a renunta la propunerea de impozitare pe fiecare tranzactie in castig.

In noul proiect se spune ca fiecare intermediar va calcula castigul/pierderea la fiecare tranzactie efectuata pentru clienti, va calcula totalul castigurilor/pierderilor pe tot anul, dupa care va transmite in forma scrisa catre fiecare contribuabil informatiile privind rezultatul tranzactiilor efectuate in cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaratii informative privind totalul castigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.