1637 - Una din primele bule speculative din istoria economica a lumii a fost "tulipomania", nebunia comertului cu bulbi de lalele.

In februarie 1637, in punctul culminant al speculatiilor, un singur bulb de lalea putea valora de zece ori mai mult decat venitul anual al unui meserias calificat. In 1642, dupa ce piata s-a linistit preturile cazusera la o zecime din valorile maxime.

1720 - Crah in Europa, in special in Marea Britanie si in Franta, antrenat de falimentul South Sea Company si de banca John Law.

1869 - Vinerea neagra. Cunoscut drept "scandalul Fisk - Gould", a fost un fenomen de panica financiara cauzat de eforturile a doi speculatori de a ingenunchea New York Gold Exchange.

1873 - Panica din 1873 a antrenat o severa cadere economica in Europa si Statele Unite, cunoscuta drept "Long Depression", pentru ca a tinut pana in 1979 sau chiar dupa in unele tari. A avut la baza decizia lui Otto von Bismark de a renunta la talerii din argint, cu efect direct asupra pietei si valorii metalului pretios.

Citeste mai multe despre cele mai mari crahuri din istorie pe www.businessmagazin.ro.