Liderul Noua Democratie a declarat ca eforturile sale de a forma un guvern de uniune nationala au esuat, ceea ce inseamna ca este randul partidului de stanga radicala Syriza sa incerce sa formeze guvernul.

"Am facut tot ce puteam pentru a obtine un rezultat, dar era imposibil", a declarat Samaras dupa consultari cu liderii altor partide care au intrat in Parlament, scrie Mediafax. "L-am informat pe presedinte (Carolos Papoulias) si i-am restituit mandatul", a adaugat liderul Noua Democratie.

Samaras a fost respins de partidul Syriza (Coalitia de stanga radicala), plasat pe locul doi in urma alegerilor, precum si de micul partid Dimar (stanga democrata), Partidul comunist si Partidul Grecilor independenti, care de asemenea nu au acceptat negocierile.

Pasok, aflat pe locul trei in urma alegerilor si care face parte din coalitia in exercitiu, a acceptat sa coopereze cu singura conditie ca si celelalte partide de stanga sa accepte.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, va fi convocat de presedintele Papoulias marti la ora 14:00 si va avea trei zile sa formeze guvernul.

Alexis Tsipras a declarat ca va incerca sa formeze o coalitie de stanga cu scopul de a respinge "masurile barbare" legate de acordul de rambursare a datoriei. "Vom epuiza toate posibilitatile pentru a ajunge la un acord, prioritatea fiind cel cu fortele de stanga", a declarat acesta luni.

Partidele anti-austeritate totalizeaza 151 de locuri in Parlament insa pare aproape imposibil sa ajunga la o intelegere.

Bursele europene au inchis in crestere

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de luni in crestere, sustinute de titlurile bancare, dupa ce au atins la inceputul tranzactiilor un minim al ultimelor patru luni si jumatate ca reactie la rezultatul alegerilor din Franta si Grecia, transmite Reuters.

Indicele Euro STOXX 50 a avansat cu 1,5%, dupa ce a oscilat in jurul mediei ultimelor 90 de zile. Bursele din Marea Britanie si Irlanda au fost inchise pentru sarbatori publice.

Pietele de capital si-au revenit dupa reactia negativa initiala avuta in urma anuntarii rezultatelor alegerilor din Franta si Grecia. In Franta, alegerile prezidentiale au fost castigate de socialistul Francois Hollande, sustinator al masurilor de stimulare a cresterii economice, iar in Grecia alegatorii au penalizat partidele mari, reformatoare, preferand formatiunile anti-austeritate.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,12%, iar CAC 40 al bursei din Paris a avansat cu 1,65%. La Madrid, indicele IBEX 35 a crescut cu 2,72%.

Titlurile bancilor spaniole au inregistrat printre cele mai mari cresteri, dupa ce premierul Mariano Rajoy a declarat ca ar putea fi folosite fonduri publice, ca ultima solutie pentru sustinerea sectorului bancar. Principalul indice al bursei din Atena, ASE, a incheiat tranzactiile in scadere cu 6,67%. Titlurile EFG Eurobank au pierdut 19,37%, Alpha Bank 19,23%, Piraeus Bank 13,26%, Bank of Cyprus 12,73%, iar National Bank of Greece 12,43%.

Euro a atins minimul ultimelor 3 luni

Euro a coborat luni la cel mai redus nivel din mai mult de trei luni, dupa ce Francois Hollande a fost ales presedinte al Frantei, iar alegatorii greci au preferat sa voteze partide anti-reforma, provocand temeri ca masurile de austeritate ar putea fi afectate, transmite Bloomberg.

Moneda unica s-a depreciat pentru a sasea sedinta consecutiv, inregistrand cea mai lunga cursa descendenta dupa septembrie 2011.

Euro s-a depreciat cu 1%, la 1,2955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel dupa 25 ianuarie, la ora 12:00 GMT fiind cotat in scadere cu 0,4%, la 1,3036 dolari pe unitate.

Hollande, devenit primul socialist care castiga presedintia Frantei, a doua mare economie din Europa, in ultimii 17 ani, s-a angajat sa promoveze masuri de crestere economica si mai putina austeritate in regiune.

"Alegerile au creat multa instabilitate politica. Exista un risc clar sa avem multe masuri de stimulare care vor necesita finantare", a declarat Lutz Karpowitz, analist la Commerzbank in Frankfurt.

Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a atins un minim record de 1,552%, revenind ulterior la 1,58%, iar randamentul titlurilor Trezoreriei SUA cu maturitate similara a coborat cu 0,02 puncte, la 1,86%.

In Grecia, Noua Democratie (dreapta) si socialistii PASOK (stanga), partidele care au dominat scena politica mai multe decenii si singurele formatiuni importante care sustin politica proausteritate, au obtinut impreuna circa 32% din voturi si numai 149 din cele 300 de locuri in Parlament.

PASOK a obtinut numai 13,2% din voturi (41 de locuri in Parlament), fiind impins pe locul al treilea de Coalitia Stangii, cu 16,8% (52 locuri). Partidul Noua Democratie a atras 18,8% din voturi (108 locuri), iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat sa formeze un nou guvern de catre presedintele Greciei, Karolos Papoulias. Noua Democratie primeste 50 de locuri, pe langa cele 58 castigate prin vot, intrucat este partidul cu cel mai ridicat scor electoral.

Samaras ar urma sa primeasca luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constitutiei, presedintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate sa formeze executivul. Daca acesta esueaza, al doilea partid dupa numarul de locuri din parlament va primi mandatul, urmat de al treilea. In cazul in care toate partidele desemnate esueaza, presedintele va cere liderilor partidelor formarea ubnui guvern de uniune nationala. Daca nici acest apel nu are rezultat, vor fi organizate noi alegeri, posibil pe 17 iunie, potrivit Kathimerini.

In Germania, partidul cancelarului Angela Merkel a obtinut cel mai prost rezultat in alegerile din landul Schleswig-Holstein din ultima jumatate de secol.