Proiectul, elaborat de Ministerul Finantelor, prevede ca activitatea pietei Rasdaq si a segmentului titlurilor "Nelistate" va inceta in termen de 12 luni de la intrarea legii in vigoare, informeaza Mediafax.

In luna octombrie, reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara declarau ca autoritatea a transmis in luna iulie la Finante un proiect de lege pentru clarificarea statutului pietei Rasdaq, insa MFP a solicitat refacerea acestuia sub forma unei ordonante de urgenta, transmisa ministerului in luna august.

"Subliniem ca solutia propusa nu prevede expres desfiintarea pietei Rasdaq, ci intentioneaza o tranzitie lina a societatilor comerciale pe sisteme de tranzactionare care se incadreaza in tipologia locurilor de tranzactionare prevazute de legislatia europeana si nationala in domeniu, care sa aiba in prim-plan respectarea vointei emitentului privind tranzactionarea pe un sistem de tranzactionare sau altul, precum si a intereselor si drepturilor legitime ale actionarilor de pe piata de capital", afirmau reprezentantii ASF in luna octombrie intr-un raspuns transmis Mediafax.

Statutul neclar al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pe care fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa nu au reusit sa o solutioneze. Aceasta situatie a dus la numeroase dispute intre Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), CNVM si Bursa.

In 2004, la nivel european s-a stabilit impartirea pietelor in reglementata si sistem alternativ de tranzactionare. De atunci, Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintare, in 1996, insa Comisia nu a incadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzactionare.

CNVM a stabilit, totusi, ca firmele si investitorii de pe Rasdaq trebuie sa respecte aceleasi reguli ca pe o piata reglementata, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare si dreptul actionarilor minoritari de a se retrage din actionariat inainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost ceruta chiar si de procurori, pentru a putea stabili daca unele infractiuni sunt de factura penala.

Comisia Europeana a transmis Romaniei ca ar putea primi un avertisment daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat, stabilindu-se ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare. Companiile listate pe o piata reglementata si actionarii semnificativi trebuie sa respecte o serie de cerinte de raportare si transparenta prin care sa fie asigurata protectia investitorilor. Incalcarea unora dintre prevederile respective, cum ar fi interdictia de utilizare de informatii privilegiate, poate fi sanctionata chiar cu inchisoare.

Pentru listarea pe o piata reglementata companiile sunt obligate sa aiba, printre altele, o capitalizare anticipata de minim echivalentul in lei al sumei de 1 milion de euro si sa functioneze de cel putin trei ani.

Companiile care nu indeplinesc aceste conditii pot fi listate pe un sistem alternativ de tranzactionare, unde cerintele sunt mai permisive.

In expunerea de motive a proiectului de lege publicat de MFP se precizeaza ca "principalul obiectiv (...) il constituie imbunatatirea cadrului legislativ incident pietei de capital din Romania, cresterea transparentei, protejarea intereselor investitorilor, elaborarea unei norme de drept adecvate realitatilor economice actuale, in masura sa redobandeasca increderea investitorilor in piata de capital din Romania".

Proiectul prevede ca in termen de 15 zile de la data intrarii legii in vigoare Bursa de Valori Bucuresti sa intocmeasca o lista cu firmele listate pe Rasdaq si de pe segmentul titlurilor "Nelistate" pe o va transmite ASF. Autoritatea va stabili firmele care indeplinesc conditiile pentru a fi listate pe o piata reglementata si pe cele care nu ating aceste criterii.

Proiectul de lege prevede, totusi, posibilitatea firmelor de a se lista pe o piata reglementata chiar daca nu indeplinesc conditiile privind capitalizarea anticipata, vechimea de functionare si un free-float de minim 25%.

Dupa ce ASF va imparti firmele le va notifica in termen de 45 de zile. Firmele vor convoca actionarii pentru ca acesti sa decida pe ce piata vor fi listate actiunile.

Ulterior, firma trebuie sa convoace o noua AGA in care sa se prezinte un raport de evaluare in baza caruia a fost stabilit pretul ce va fi platit actionarilor care nu sunt de acord cu decizia AGA privind mutarea de pe Rasdaq. Actionarii respectivi pot solicita retragerea din actionariat si plata actiunilor in termen de 30 de zile de la publicarea deciziilor AGA in Monitorul Oficial, iar firma trebuie sa achite actiunile respective in termen de 45 de zile de la primirea cererii.

Totusi, proiectul de lege prevede ca actionarii care nu sunt de acord cu mutarea nu au dreptul sa se ceara plata actiunilor daca firma se listeaza pe un sistem alternativ de tranzactionare cu reguli similare celor de pe o piata reglementata si care vizeaza notificarea raportarilor privind pragurile de detineri, exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor AGA, aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegerea CA, obligativitatea ofertelor publice de preluare, retragerea actionarilor dintr-o societate, obligatiile de raportare ale societatilor, dar si abuzul pe piata.

Aceeasi prevedere este si in cazul firmelor care nu indeplinesc conditiile de listare pe o piata reglementata, dar AGA decide mutarea pe un sistem alternativ care respecta reguli similare unei piete reglementate. Firmele care nu in decurs de un an nu se muta pe o piata reglementata sau sistem alternativ vor fi transferate automat pe un sistem alternativ al Bursei de la Bucuresti.

Proiectul prevede, totodata, ca BVB sa constituie un sistem alternativ sau sectiune in actualul sistem alternativ "care sa
fie dedicat/dedicata societatilor ale caror actiuni au fost tranzactionate pe piata Rasdaq".

Pe piata Rasdaq sunt listate 985 de societati, cu o capitalizare totala de 7,9 miliarde lei (1,76 miliarde euro). In ultimii sase ani, mai mult de jumatate dintre companiile de pe Rasdaq s-au delistat, numarul acestora coborand de la 2.019 in anul 2007, cand bursa atingea maxime istorice.

In ultimii ani, rulajele au scazut continuu pe piata Rasdaq, concomitent cu numarul de companii listate, ajungand sa insumeze in acest an abia 300,6 milioane lei (68 milioane euro). Rulajul din acest an este mai mare decat cel de anul trecut (218,6 milioane - 48,9 milioane euro), insa cu mult sub nivelul din 2011 (575,3 milioane lei - 136,2 milioane euro).
In anul 2007, cand bursa de la Bucuresti era la maxime istorice, pe piata Rasdaq a fost atins un varf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piata reglementata operata de BVB sunt cotate actiunile a 83 de companii, cu o capitalizare de 132,78 miliarde lei (29,66 miliarde euro).