Potrivit deciziei ASF, un AOPC (fond inchis, n.r), inclusiv societatile de investitii financiare (SIF), pot investi in valorile mobiliare emise de un alt AOPC.

Decizia va intra in vigoare la data publicarii acesteia in buletinul electronic al autoritatii, iar Dispunerea de masuri nr. 11/12.08.2005, care prevedea ca SIF-urile nu pot avea detineri la un alt SIF, va fi anulata.

Vicepresedintele ASF Mircea Ursache a declarat la jumatatea lunii ianuarie ca este posibil ca institutia sa permita SIF-urilor sa cumpere actiuni intre ele.

La ora suspendarii, actiunile celor cinci SIF-uri consemnau variatii intre -0,59% si +0,79%.

"Cel mai probabil decizia luata de ASF va impacta pozitiv investitorii, iar maine este posibil sa vedem un interes ridicat la cumparare din partea acestora. Pe termen scurt, ma astept ca aceasta decizie sa creeze volatilitate in piata, iar pe termen mediu si lung sa vedem o sustinere mai mare la cumparare, asemanatoare situatiei de la Fondul Proprietatea. Din perspectiva impactului decizie asupra politicilor de investitii ale SIF-urilor, cred ca va fi necesar ca pentru inceput sa vedem care va fi pozitia adoptata de fiecare societate in parte, pentru ca ulterior sa putem face o apreciere a potentialului lor", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, citat de Mediafax.

In prezent, pragul maxim de detinere in cadrul unui SIF este de 5% din capital.