De exemplu, Adobe Romania ofera actiuni fiecaruia din cei 180 de salariati care lucreaza full-time, indiferent de pozitie, inca din momentul angajarii.

„Cel putin pe piata din Romania este ceva nou, oamenii nu sunt obisnuiti cu un asemenea beneficiu - este un beneficiu foarte tangibil - poti sa vezi suma din contul tau crescand atunci cand vinzi, sa inveti sa faci diferite miscari pe piata de trading - numarul lor variaza lor de la pozitie la pozitie si este confidential inclusiv printre angajati", spune HR Manager Adobe Romania, Diana Dumitrel.

Si la Microsoft, cei aproape 400 de angajati sunt parteneri in afaceri.

„Toti suntem actionari in companie. Anual fiecare angajat primeste actiuni, le poate vinde, poate cumpara si altele, face exact ceea ce vrea cu ele", explica HR country Lead al Microsoft Romania, Cosmin Bordea.

Procentul primit de fiecare angajat in parte difera insa, de la pozitie la pozitie si este strict confidential in subsidiara lui Bill Gates din Romania.


„Procentul lor difera in functie de pozitie, nu neaparat de nivel, ci de complexitatea sarcinilor. Daca in mod normal, viziunea este de la varf (ei primesc) spre baza (cei de aici nu primesc), la noi viziunea este foarte foarte plata: nu avem manageri peste manageri",
spune Cosmin Bordea.

Vezi aici un REPORTAJ VIDEO despre Ce inseamna sa lucrezi in compania lui Bill Gates din Romania

La Adobe, angajatii pot sa-si vanda actiunile online, prin intermediul unui broker din Statele Unite, cel mult 25% in fiecare an. La fel de bine le poate pastra, pentru ca valoarea lor ar putea creste in timp.

„Evident este un anumit PROCENT pentru fiecare pozitie si nivelul pe care este incadrat. Actiunile se vesteaza la fiecare patru ani, 25% dupa fiecare an de angajare in Adobe", povesteste Diana Dumitrel.

Cat valoreaza actiunile lor?

Mai mult, angajatii isi pot vinde actiunile chiar din momentul in care le primesc. De exemplu, la inchiderea bursei de aseara, o actiune Adobe era cotata la putin peste 34 dolari. Asta inseamna, ipotetic vorbind, daca un angajat ar primi 200 de actiuni, cate 50 pe an, si le vinde la acest pret, in patru ani el ar obtine aproximativ 6.800 de euro. Bineinteles, daca valoarea lor nu creste in timp.

O actiune Microsoft, cotata pe bursa americana, valora aseara, la inchidere, 24,57 dolari. Google conduce detasat in acest top, avand in vedere ca valoarea unei actiune pe bursa NASDAQ era cotata la peste 518 dolari.

Costin Stefan Ion lucreaza de trei la Adobe. Este Quality Engineering si spune ca, in toti acest ani, a strans o suma frumusica din actiunile pe care le-a primit.

"Este un plan de actiuni care poate sa-mi confere o anumita stabilitate financiara, sa nu ma gandesc la ziua de maine din punct de vedere financiar", spune Costin. Ba chiar poate trai fara griji, pentru o buna bucata de vreme, povesteste acesta.

Cei mai buni angajati sunt recompensati suplimentar. Tot cu actiuni

In plus, la sfarsitul anului, cei mai buni dintre cei mai buni sunt recompensati suplimentar, fie cu actiuni, fie cu un bonus financiar, in functie de managerul care ii coordoneaza si de bugetul alocat recompenselor.

„In urma proceselor anuale de evaluare a performantelor angajatilor, poti sa primesti fie un bonus financiar, fie un bonus sub forma de actiuni" , explica HR Managerul Adobe Romania.

Mai mult, actiunile de performanta au acelasi regim ca cele primite la angajari: ele intra in conturile angajatilor, pe parcursul a patru ani, cate 25% anual.

Nici gigantul Google nu face exceptie de la regula, oferindu-le angajatilor actiuni gratuite din partea companiei.

Facilitati de ultima generatie

Pe langa actiuni la firma pentru care lucreaza, angajatii multinationalelor beneficiaza de numeroase alte facilitati.

Spre exemplu, la Microsoft programul este flexibil, exista locuri de joaca la serviciu si poti calatori in celelalte tari, acolo unde compania are birouri pentru traininguri. Iar la biroul de acasa te simti ca afara, pentru ca ai colegi din toate colturile lumii.

Angajatii pot sa-si stabileasca intalnirile si in afara biroului, iar cand sarcinile lor nu necesita mersul la birou, isi fac treaba de acasa, de pe internet.

Atunci cand sunt prea stresati, acestia se joaca ping-pong, biliard si alte jocuri electronice. 

„Ceea ce apreciez foarte mult la Microsoft este grija cu care isi trateaza angajatii. Toti beneficiem de asigurari de sanatate, laptop, telefon de ultima generatie, actiuni si un plan de dezvoltare personala",
spune Tehnical Lead Microsoft Romania, Camelia Blaga, care lucreaza in centrul de suport din Microsoft Romania, de aproape trei ani.

Si la Adobe Romania am gasit aceeasi filozofie: mediul de de lucru ofera angajatilor tot confortul necesar pentru a-si desfasura activitatea, incepand de la ergonomia spatiului pana la metodele de distractie - masa de biliard, masa de fussball, hamace sau scaune de masaj.

Sursa foto: myadobe.ro

Totul e pregatit pentru cei care au fost alesi pe spranceana. "Sunt oameni cu care iti este mai mare dragul sa lucrezi", sustine Diana Dumitrel, cea care s-a ocupat de procesul de recrutare al angajatilor pentru gigantul IT, Adobe.

Adobe
este un mod de viata, adauga unul dintre inginerii care se ocupa de calitatea produselor software livrate catre clienti.

"In astia trei ani de zile, mi-am schimbat modul de a gandi, modul de a trai si de a munci si am vazut ca poti sa faci munca si cu zambetul pe buze si fara a fi stresat",
marturiseste unul dintre inginerii care lucreaza la Adobe Romania, Costin Ion.

Unde mai pui ca, in timpul zilei, angajatii pot lasa munca la o parte pentru a se relaxa in zonele de entertainment.

 "Sunt cateva momente ale zilei in care las munca si ma duc sa ma relaxez cu colegii la un fussball, ping-pong, biliard, wii sau pur si simplu, stau in spatele biroului, in hamac, ma uit pe fereastra si ascult muzica. Consider ca tb sa lucrez calitativ si nu cantitativ",
crede Costin.

La fel procedeaza si Diana. "Si eu fac asta in timpul programului. Este acces permanent la ele si chiar e benefic sa se ia pauze, sa se mai desparta de calculatoare, de laptopuri si sa mearga sa se mai relaxeze putin", spune aceasta.

Totodata, fiecare angajat are un procentaj de 15-20% din timpul zilnic de lucru, pe care poate sa-l foloseaca in scop personal.
 

"O bucatica din ziua mea, o investesc in lucruri pe care vreau sa le invat, care nu sunt neaparat legate de jobul de zi cu zi", povesteste Costin.

La nivel european, Romania se afla in coada clasamentului, in ceea ce priveste procentului de angajati care detin actiuni la companiile unde lucreaza. Romanii detin doar 0,2% din capitalul firmelor, potrivit unui studiu realizat de European Federation of Employee Share Ownership.

Mai rau decat noi stau slovacii si estonienii, cu o participatie de 0,1%. Ponderea scazuta a angajatilor romani care detin actiuni se explica prin absenta companiilor foarte mari de pe piata, situatie intalnita in majoritatea tarilor recent intrate in Uniunea Europeana. Lucrurile stau insa mult mai bine la francezi, acolo unde angajatii detin 3,52% din capital.

Ce trebuie sa faci pentru a ajunge sa lucrezi intr-o asemenea companie, in care salariatii beneficiaza de numeroase facilitati de ultima generatie, urmeaza sa aflati dintr-un material viitor.