Ideea inlocuirii oamenilor cu roboti nu este una noua, iar filmele SF de la Hollywood au alimentat si mai mult imaginatia noastra. Momentul pare, insa, mai aproape decat ne-am fi asteptat.

Foxconn, unul dintre cei mai mari producatori de componente electronice din lume, care colaboreaza cu Nokia, Apple si Sony, intentioneaza sa foloseasca un milion de roboti pentru a-si inlocui pe angajatii, scrie The Telegraph. Motivul? “Sunt mai eficienti si mai usor de controlat!”

Compania, care produce piesele din care sunt facute iPad-urile, iPhone-urile si Mac-urile, s-a confruntat in ultima vreme cu o serie de sinucideri in fabricile sale din China.

Multe voci i-au acuzat pe cei de la Foxconn ca ii suprasolicita pe cei peste 250.000 de angajati care lucreaza in fabricile de componente, astfel ca acestia ajung usor in depresie, ceea ce-i impinge catre sinucidere.

Presedintele Foxconn, Terry Gou, a declarat, insa, ca in fabrici se folosesc deja 10.000 de roboti pentru activitatile repetitive de pe linia de productie, care, cu un brat mecanic, lustruiesc metalele. Gou a mai spus ca pana la sfarsitul anului numarul robotilor va ajunge la 30.000, urmand ca apoi sa fie folositi un milion de sisteme mecanice.

Sunt multe activitati repetitive pe care un robot le poate face. Inainte se folosea munca manuala, dar robotii sunt mai eficienti si mai usor de controlat”, a declarat o sursa din interiorul Foxconn.

Analistii speculeaza ca introducerea in procesul de productie a cat mai multor roboti ar fi o consecinta a faptului ca salariile au crescut rapid in sudul Chinei, unde oamenii au cerut salarii mai mari si mai multe beneficii.

In unele fabrici, salariile au crescut si cu pana la 40% in acest an, ceea ce a dus la scaderea profitului si face aproape imposibila pastrarea pretului mic al produselor.

Citeste si:

Haos in Corfu si Creta. Taximetristii grevisti au blocat mai multe porturi si aeroporturi VIDEO

Marian Sarbu: Salariile bugetarilor vor creste cu 15% in 2012