Seful statului a avut, luni seara, o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Marea Britanie.

"Este o vizita oficiala pe care o fac la Londra, prima vizita bilaterala de la instalarea noului Cabinet. Am avut astazi discutii cu premierul, maine voi avea cu presedintele Parlamentului. (…) Pe fond, relatia bilaterala romano-britanica este o relatie si traditionala si solida. Din punctul nostru de vedere, restrictiile pe care le au inca pentru forta de munca din Romania si Bulgaria sunt unul din punctele de contencios pe care continuam sa le avem. Va pot spune ca si astazi am ridicat problema liberalizarii fortei de munca din Romania, dar raspunsul politicos a fost cel pe care il stiti deja de ani de zile. Sa speram ca in 2012-2013 lucrurile se vor relaxa. Pentru moment, conditiile de acces pe piata fortei de munca din Marea Britanie raman asa cum au fost stabilite de Guvernul Majestatii Sale", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Intrebat despre exodul medicilor romani, seful statului a spus ca autoritatile romane sunt ingrijorate de acest lucru.

"Nu va ascund ca adesea, in discutiile cu omologi din UE reprosez acest lucru. Se organizeaza recrutari de medici, de ingineri, de IT-isti, in schimb, restrictii pe piata fortei de munca pentru alte meserii sunt slava Domnului. Atunci mi se pare inechitabila aceasta drenare a oamenilor cu inalta calificare. Dar este maxim ce putem face - sa observam. Pe de alta parte, Romania sustine fara rezerve mobilitatea fortei de munca in interiorul UE. Nu putem sa fim demagogi, sa spunem unui medic care decide ca temporar sa lucreze in Marea Britanie «stai, domnule doctor, aici, ca-ti dam noi 350-400-500 de euro pe luna, cand el aici poate castiga 3-4.000. Deci este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decat sa producem medici suficienti pentru a avea medici in tara. Pe de alta parte, nu as spune ca toata suflarea medicala este drenata din Romania. Sunt colective de medici in spitale care nu sunt tentate sa plece", a mai spus seful statului.

El a precizat ca in Tratatul de aderare a Romaniei la UE este prevazut ca, pentru piata fortei de munca, statele membre, printre care si Marea Britanie, au dreptul in raport cu Romania la o perioada de tranzitie pana in 2013.

"Din 2013 nimeni nu mai poate impune Romaniei restrictii pe piata fortei de munca", a conchis seful statului.

In 2007, cand Romania a fost primita in UE, mai mult de jumatate dintre statele membre au impus restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani. In prezent, zece dintre aceste state mai pastreaza interdictiile.

Romanii se pot angaja in tarile care impun restrictii doar in baza unui permis de munca.