Functionarii care se vor afla in greva nu vor fi salarizati pentru perioada respectiva, ci vor beneficia doar de asigurari de sanatate, in cazul in care se intampla sa aiba nevoie de aceasta asigurare, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis, dupa ce Guvernul a aprobat Codul de Dialog Social.

De la instalarea sa, in decembrie 2008, Cabinetul Boc a adoptat toate legile importante prin angajarea raspunderii in Parlament, ultima actiune de acest fel avand loc in 8 martie, cand Executivul si-a angajat raspunderea pe modificarile la Codul Muncii.

Potrivit unei analize a ziarului Gandul, Guvernul s-a prezentat de sase ori in fata Parlamentului, cu 11 legi asumate individual sau la pachet, in mai putin de doi ani si jumatate de mandat. Acelasi numar de asumari au adunat toti ceilalti premieri ai Romaniei, in ultimii 20 de ani.

Angajarea raspunderii in fata Parlamentului este o procedura prevazuta de Constitutie, care permite Executivului sa adopte o lege fara dezabatare parlamentara. Dupa angajare, Opozitia poate depune o motiune de cenzura care, daca este votata de majoritate, duce la demiterea Cabinetului.

De altfel, Emil Boc a fost si primul premier al Romaniei de dupa 1989, demis prin motiune de cenzura, in octombrie 2009, in urma angajarii raspunderii pe prima varianta a legii salarizarii bugetarilor. Ulterior, dupa cautari indelungate, presedintele Traian Basescu l-a nominalizat tot pe Emil Boc sa formeze un alt cabinet la Palatul Victoria.

Iata mai jos actele normative pe care premierul Emil Boc si-a angajat raspunderea de la investire:

    - 22 iunie 2009 - Codul Civil si Codul Penal

    - 15 septembie 2009 - Pachetul de legi privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI; Legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice; Legea Educatiei

    - 7 iunie 2010 - Proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar; Proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

    - 28 octombrie 2010 - Legea Educatiei

    - 14 decembrie 2010 - Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice; Proiectul de lege privind aplicarea Legii salarizarii unitare in anul 2011

    - 8 martie 2011 - Codul Muncii

Boc: Decizia de majorare a salariilor profesorilor cu 50% a fost o greseala

Boc plafoneaza salariile profesorilor prin angajarea raspunderii in Parlament