Zeci de politisti din fortele speciale de interventie isi cauta de lucru in strainatate. Multi spera sa se angajeze garda de corp in Irak pentru demnitarii straini.

"Mi-am depus actele in urma cu aproximativ o luna. Urmeaza sa primesc un raspuns in privinta locului exact. Va fi undeva in Orient. Pot sa spun ca mai cunosc aproximativ 20 de persoane care sunt in aceeasi situatie cu mine si in acelasi stadiu al perfectarii actelor", povesteste un agent.

Desi statul a investit aproximativ 100.000 de euro pentru ca un astfel de om sa fie bine antrenat, in final el este platit doar cu 1.100 de lei pe luna.

Si la Iasi, medicii de pe ambulanta isi cauta de lucru in tari in care profesia lor este respectata.

"Am depus dosar pentru Belgia", marturiseste Mihai Paraschiv, asistent medical la Serviciul de Ambulanta Iasi, "in primul rand pentru siguranta locului de munca, sunt salarii mult mai mari", continua el.

Unii bugetari isi iau concediu fara plata si pleaca la munci sezoniere. Printre ei, actorii teatrului din Botosani.  "Stiu ca sunt in Belgia, la ceva treburi in agricultura", spune Traian Apetrei, directorul Teatrului National din Botosani.

Si nu sunt singurii: "Astazi dimineata am fost sunat de un alt membru de sindicat, care vrea sa plece la munca in Germania", afirma Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor.

"Avem colegi care au plecat la cules pe timpul verii: de capsuni in Spania, de portocale in Grecia", spune la randul lui Razvan Bordeaianu, vicepresedintele Sed Lex.

In schimb, in administratia locala, functionarii s-au imbolnavit subit ca sa scape de disponibilizari.  "Nu este o solutie. Este o solutie doar de moment", avertizeaza Nicolae Hodisan, director la Directia Agricola Bihornu.

Pana la sfarsitul anului, guvernul intentioneaza sa dea oricum afara inca 74.000 de bugetari.