Vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat ca nu era nevoie de o alta lege a salarizarii unitare a bugetarilor, iar Guvernul trebuia sa o imbunatateasca pe cea veche, nu sa isi asume raspunderea pe alta cu salariul de baza diminuat.

"Este o mare magarie intentia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe legea salarizarii unitare care are la baza un salariu diminuat cu 25% Trebuia revenit la normal, la salariile dinainte de iulie 2010, altfel vor fi zeci de mii de procese in instante", a afirmat Apostoiu, citat de Mediafax.

In opinia lui Apostoiu, Executivul trebuia sa fi imbunatatit legea salarizarii care este deja in vigoare.

"Aveam deja o lege a salarizarii, dar ei o schimba pentru a consfinti un salariu de baza diminuat cu 25%. Nu era nevoie de o lege noua, putea fi imbunatatita cea veche", a explicat Apostoiu.

Pe de alta parte, zeci de mii de bugetari au intentat procese statului, pentru recuperarea diferentei de 25%, taiata in iulie, iar dupa ce Tribunalul din Valcea a dat castig de cauza unor functionari publici, tot mai multi se pregatesc sad ea Guvernul in judecata.

De exemplu, Alianta Sed Lex are deja peste 80.000 de actiuni in instanta privind reducerea salariilor cu 25%, iar in urma deciziei Tribunalului Valcea, potrivit careia diminuarea este ilegala, peste 5.200 de angajati vor mai da statul in judecata pentru recuperarea banilor care le-au fost luati din iulie.

De asemenea, Sindicatul Functionarilor Publici si al Salariatilor din Administratia Publica Locala a judetului Valcea (SINDAP) a demarat actiuni in instanta si pentru alti angajati de la primariile comunelor Dragoesti, Bujoreni, Malaia, Pausesti-Maglas, de la Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul si de la Scoala Populara de Arte si Meserii.
Actiunile formulate de celelalte primarii si institutii, cu exceptia Primariei Voineasa, au fost amanate.

In judetul Prahova, mii de cadre didactice afiliate la FSLI, dar si angajati ai Consiliului Judetean, Casei de Pensii si ai mai multor primarii din judet, au semnat liste prin care sustin intentarea unor procese impotriva deciziei de reducere a salariilor cu 25%.

Potrivit liderului FSLI Prahova, Gheorghe Giurumescu, aproximativ 3.500 de cadre didactice vor sa dea statul in judecata.

Magistratii Tribunalului Valcea au decis, saptamana trecuta, ca reducerea salariilor cu 25% in cazul a sase functionari de la Primaria Voineasa si a doi judecatori, care au contestat in instanta decizia de diminuare a salariilor, este ilegala. In consecinta, cele opt persoane ar urma sa isi primeasca banii inapoi.

In cazul in care si alte procese au aceeasi finalitate, statul va fi obligat sa dea inapoi banii taiati din salariile bugetarilor la 1 iulie 2010.