Hossu a precizat ca aplicarea masurilor de austeritate vor insemna "o lovitura foarte dura" pentru bugetari, intrucat veniturile acestora se vor diminua cu pana la 32%, respectiv 25% prin masura de reducere a salariilor, cinci la suta prin majorarea TVA, la care se adauga alte corectii care se vor produce odata cu aplicarea noilor masuri.

"La anul salariile vor fi corectate, in cel mai bun caz, cu cinci sau zece la suta. Blocajul apare de la fondul alocat sectorului bugetar", a mai spus Hossu, citat de Mediafax.

In acelasi timp, prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat ca personalul didactic va fi supus unei curbe de sacrificiu fara precedent, iar masurile care se aplica din 1 iulie nu fac decat sa intoarca cu zece ani in urma situatia personalului bugetar.

El a precizat ca multi dintre profesorii tineri ar putea sa renunte la invatamant de la 1 septembrie, deoarece veniturile acestora vor fi reduse la 600 de lei, iar daca trebuie sa faca si naveta nu vor ramane cu mai mult de 300 - 350 de lei.

Pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis reducerea salariilor in sistemul public cu 25%, masura care intra in vigoare de astazi. Astfel, bugetarii vor primi primele salarii taiate incepand din august.

Tot de astazi, TVA-ul creste de la 19% la 24%, ceea ce va duce la majorarea preturilor la toate produsele si la utilitati.

Masura este o consecinta a faptului ca Guvernul nu a putut taia si pensiile, asa cum propusese initial, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca masura contravene legii fundamentale.