Raspunsul va fi cu atat mai complicat cu cat rasar intrebari tot mai dure din randul celor care au decis ca trebuie sa stea in frig sa spuna ce cred.  Iar una dintre cele mai acute este si una simpla: de ce trebuie sa plece romanii in masa in strainatate sa munceasca?

Au trecut 11 ani din 2001, de cand bariera vizelor pentru Occident a fost ridicata. Doi-trei ani oamenii au admis ca trebuie si ca pot pleca. De acum insa, pur si simplu isi cer tara inapoi. Unii s-au intors, au plecat iar. Altii spun ca nu se vor mai intoarce. Isi cauta un loc si se intreaba: de ce aici nu poate fi ca acolo? Pana la urma, de ce sa plec eu si sa nu plece cei care nu sunt in stare sa organizeze tara astfel incat sa am un loc de munca aici?

"Se raspandeste tot mai mult la nivelul mediilor de putere din Romania un cinism la adresa romanilor care nu va aduce nimic bun. Acest cinism distrugator nu va avea decat efecte de dezmembrare, nu de dezvoltare", scriam in ZF in august 2011.

Acest cinism a fost perceput de oameni si acestui cinism i se raspunde acum. Multi simt ca desi se spune ca alte state din Occident sunt pe marginea prapastiei, ca sunt aproape de faliment, tot in Romania este mai greu de trait.

Mai ales asta este deranjant: sa tot vii si sa spui ca la noi nu este ca in Grecia sau Irlanda, cand oamenii tot catre aceste tari pleaca pentru a-si gasi de lucru.

Citeste continuarea pe www.zf.ro