De patru luni, Adelina s-a familiarizat cu sushi pregatit in restaurantele din Tokyo. A ajuns in Tara Soarelui Rasare prin programul de burse Vulcanus, iar acum fura meserie de la specialistii uneia dintre cele mai mari companii de software din lume.

In urma cu un an, tanara era studenta la Facultatea de Automatica din Timisoara. Nici nu se gandea ca, in 2012, va cutreiera strazile din Tokyo cu harta electronica in fata.

In Japonia, studentii straini nu sunt muritori de foame. Statul le asigura o bursa lunara de 170.000 de yeni, echivalentul a 1.700 de euro, iar cazarea si plata utilitatilor este suportata de firma la care sunt practicanti.

In septembrie anul trecut, Erwin era in primul an de master la Universitatea Tehnica din Cluj. Acum lucreaza langa Tokyo, la una dintre cele mai mari firme japoneze din domeniul informaticii.

In birourile universitatilor din Romania, stive intregi de dosare asteapta unda verde pentru tara samurailor. In lunile urmatoare, studenti de la toate specializarile sunt asteptati sa aplice pentru burse in India, Kazakhstan, Mongolia sau Turkmenistan.