Nu de putine ori am auzit de cazuri de romani care au plecat la munca in strainatate prin intermediul unor firme de plasare care le-au promis joburi bine platite, dar care, la destinatie, s-au trezit intr-o tara straina, fara loc de munca, fara bani si fara un acoperis deasupra capului.

Asadar, atentie la ce firma apelati! Autoritatile atrag atentia asupra catorva pasi simpli pe care trebuie sa-i parcurgeti in alegerea unei firme prin care sa va gasiti un loc de munca in strainatate.

In primul rand, incercati sa va dati seama cat de serioasa este oferta de angajare, analizand conditiile de munca si salariul care vi se ofera. Sa nu uitam ca si celelalte tari europene au trecut prin criza, asa ca promisiunea unui salariu la fel de bun ca in urma cu cativa ani, sau chiar mai mare, ar trebui sa ridice semne de intrebare.

Oferta de angajare trebuie sa contina clar si care sunt conditiile de cazare, daca este oferita de patron sau daca trebuie sa va platiti singuri chiria. Foarte importanta este, de asemenea, si asigurarea de sanatate, pe care angajatorii straini trebuie sa o ofere si care va este de mare folos in cazul unor accidente de munca.

Cum verificati firma de recrutare?

Multe firme de recrutare au introdus, mai nou, numere de telefon cu suprataxa, precum si taxe de procesare a dosarului. O firma serioasa de intermediere n-ar trebui sa perceapa taxe de la cei pe care ii plaseaza, ci de la angajatori.

Dar chiar si in cazul platii unor taxe de plasare, contractul semnat cu respectiva firma trebuie sa prevada ca banii sa fie platiti dupa ajungerea la destinatie si dupa ce au fost indeplinite toate conditiile promise in tara. Plata banilor inaintea plecarii ar trebui sa va puna pe ganduri, in multe cazuri firmele respective disparand pur si simplu.

Pentru a verifica seriozitatea unei firme de intermedire si de plasare a fortei de munca, primul pas este verificarea acesteia la Inspectia Muncii.

Potrivit legii 156/2000, aceste firme sunt obligate sa se inscrie la Inspectoratele Teritoriale de Munca. In cazul in care firma nu apare in evidentele autoritatilor, respectiva societate functioneaza ilegal, iar sansele ca aceasta sa va insele sunt mari.

Ce trebuie sa contina contractul de munca pe care il semnati?

Nu plecati in strainatate inainte de a semna un contract de munca, ale carui prevederi le intelegeti. Cereti ca actul sa fie redactat intr-o limba pe care o cunoasteti, inclusiv in limba romana, pentru a fi sigur ca ati inteles toate prevederile acestuia. Contractul trebuie sa contina obligatoriu detalii despre programul de lucru, despre cheltuielile legate de cazare, masa si transport, zilele libere si concediu, precum si despre salariu.

Fiti atenti, de asemenea, daca salariul propus este brut sau net. In cazul in care suma promisa reprezinta salariul brut, trebuie sa stiti ca din aceasta vor fi oprite impozitele si contributiile, iar in final salariul “in mana” poate fi chiar si cu jumatate mai mic decat suma initiala.

Contractul de munca trebuie sa contina si obligatiile pe care le are angajatorul strain fata de angajat, oferta ferma de acoperire a asigurarii de sanatate, precum si modalitatea de plata a orelor suplimentare sau a muncii in zilele libere.

Unde reclamati firmele care v-au inselat?

Inspectia Muncii poate interveni doar in cazul in care obligatiile din contractele semnate nu sunt respectate. De exemplu, daca in contract se stipuleaza plecarea la o anumita data si acest lucru nu se intampla, clientul poate sesiza Inspectia Muncii, pentru a verifica respectiva firma.

Daca solicitantii unui loc de munca in strainatate platesc comisioane pentru care nu primesc in schimb serviciile solicitate, cazul intra sub incidenta penala si se incadreaza la inselaciune. In acest caz, pagubitii trebuie sa se adreseze politiei, care va cerceta respectiva firma si o va sanctiona in consecinta.

In cazul in care ajungeti in tara unde ati optat sa lucrati si prevederile contractului de munca semnat nu sunt aplicate, atunci se aplica legislatia din tara respectiva si trebuie sa va adresati institutiilor de acolo.