"Ministerul Afacerilor Externe saluta decizia guvernului Republicii Islanda de liberalizare totala a pietei islandeze a muncii pentru cetatenii romani, incepand cu 1 ianuarie 2012. Prin eliminarea restrictiilor privind accesul muncitorilor romani pe piata islandeza, executivul de la Reykjavik transmite un semnal clar atat in sprijinul principiului european al liberei circulatii a fortei de munca, cat si in acord cu ansamblul valorilor si drepturilor care stau la baza constructiei europene", a anuntat MAE.

Membra a Spatiului Economic European si a spatiului Schengen, stat candidat pentru aderarea la UE, Islanda a aplicat masuri de drept intern vizand accesul cetatenilor romani pe piata locala a fortei de munca impunand o perioada de tranzitie de sapte ani (in format 2+3+2), urmare incheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria si Romaniei la Spatiul Economic European, semnat la 25.07.2007.

Parlamentul European (PE) a adoptat, recent, o rezolutie care recomanda tarilor UE sa anuleze restrictiile impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria incepand din 2012. Zece state UE mai au in vigoare restrictii in acest sens.