Desi specialstii spun ca femeile nu sunt excluse la recrutarea de top in banci, cazurile in care o femeie a ocupat o functie de CEO intr-o banca sunt foarte putine, se arata intr-o analiza a Ziarului Financiar.

In schimb, in alte sectoare exista femei-CEO care ocupa aceasta functie de ani buni: Mariana Gheorghe (Petrom), Monica Iavorschi (Arctic), Severina Pascu (UPC) sau Cornelia Coman (ING Asigurari de viata) sunt doar cateva exemple de femei care au reusit sa conduca businessuri de zeci si chiar sute de milioane de euro, cu mii de angajati si cu puternici competitori - intr-o lume a liderilor dominata de barbati.

Sunt evitate femeile la recrutare pentru pozitii de CEO in banci? "Nu cred ca sunt evitate, ci au multi competitori barbati, cu competente profesionale excelente si cu prag de anduranta crescut in conditiile actuale. Networking intens, solicitare profesionala 10- 14 ore pe zi, minimum 3 - 4 zile pe saptamana si nu numai sunt doar cateva dintre criteriile dure pentru a ajunge sa fii selectat pentru un asemenea rol", este de parere Mihaela Damian, country manager al firmei de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton.

Romania nu se diferentiaza insa de practicile folosite la nivel international. Deutsche Bank, spre exemplu, cea mai mare banca din lume dupa active in 2011 (de peste 2.800 mld. $) nu are nicio femeie in boardul de conducere. La fel se intam pla si in cazul grupurilor internationale Raiffeisen si Erste. Totusi, in boardul Société Générale sunt 7 barbati si 3 femei, in timp ce in boardul UniCredit sunt 18 barbati si 3 femei.

"Vinovata este atitudinea societatii contemporane care insista asupra figurii materne ca figura centrala in dezvoltarea familiei. Vinovati sunt acei barbati care inca mai fac afaceri in sauna, la golf, in jacuzzi si la meciul de basketball. Vinovate sunt femeile care se complac in postura de reprezentante ale sexului slab. Vinovate sunt guvernele care nu reglementeaza proportiile de distributie a genului", explica Rudolf Fedorovici, regional representative al Odgers Berndtson, una din cele mai mari firme de executive search la nivel international.

Citeste mai multe despre acest subiect pe www.zf.ro