Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, a determinat discutii aprinse la vremea respectiva in cadrul Uniunii, cu privire la migratia fortei de munca.

Desi statutul de membru al UE implica, automat, si liber acces la munca in oricare dintre statele membre, romanii si bulgarii nu au fost intampinati cu bratele deschise la data aderarii.

Cea mai vehementa a fost Marea Britanie, care, creand un mit al “instalatorului plonez” (cu referire la migratia muncitorilor polonezi, veniti dupa 2004, cand zece tari au fost primite in UE) s-a opus liberului acces al muncitorilor veniti din cele doua tari. Asa se face ca Anglia a impus restrictii dure, accesul pe piata muncii de la Londa facandu-se foarte strict si doar in meserii calificate, cu deficit de personal pe piata interna a muncii.

In contextul crizei economice, guvernul de la Londra s-a confruntat chiar si cu miscari de strada, protestatarii cerand alungarea imigrantilor din tara, pe motiv ca le iau locurile de munca. In concesinta, Marea Britanie a anuntat recent ca prelungeste regimul de restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari si in 2011.

Nu la fel de greu de induplecat a fost Germania, o alta piata vanata de muncitorii romani. Desi, initial, si autoritatile de la Berlin s-au impotrivit liberalizarii pietei muncii, restrictiile fiind in vigoare si astazi, semnalele sunt incurajatoare. Premierul Emil Boc declara, saptamana trecuta, dupa intalnirea avuta cu cancelarul german Angela Merkel, ca Germania va liberaliza piata muncii pentru lucratorii sezonieri, incepand cu 1 ianuarie 2011.

"Salutam decizia Germaniei de a liberaliza piata muncii pentru lucratorii sezonieri, de la 1 ianuarie 2011", spunea atunci Boc.

De altfel, desi romanii nu au acces liber la munca in Germania, totusi aceasta tara se afla in topul celor in care Romania exporta cei mai multi angajati. Fie ca este vorba despre sezonieri sau despre personal inalt calificat, cateva zeci de mii de romani isi gasesc, anual, un loc de munca in Germania. Numai in prima jumatate a acestui an, peste 80.000 de romani au plecat la munca in Germania, majoritatea fiind angajati ca sezonieri.

Acest lucru este posibil pentru ca restrictiile pe piata muncii nu inseamna ca romanii nu se pot angaja in respectivele tari. Pentru a lucra legal, insa, este nevoie de un permis de munca, obtinut de angajator de la autoritatile locale, iar recrutarea se face in functie de necesitatile de pe piata si doar in cazul in care postul respectiv nu a putut fi ocupat de localnici sau de cetateni din vechile state membre UE.

Premierul Emil Boc a facut lobby si pe langa presedintele Maltei, George Abela, cand a venit  la Bucuresti, pentru ridicarea restrictiilor pe piata muncii impuse lucratorilor romani, dar acesta din urma nu a formulat niciun raspuns in aceasta privinta.

Austria ar putea fi o alta tara care va ridica restrictiile impuse romanilor in 2007. Eurodeputata Rovana Plumb sustinea, recent, dupa o intalnire cu comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Laszlo Andor, ca acesta a dat ca exemplu Germania si Austria ca fiind primele tari care vor ridica restrictiile pentru romani si bulgari.

Nominalizarea Germaniei si Austriei ca primele tari care vor elimina aceste bariere reprezinta o garantie ca in viitorul apropiat Europa isi va putea utiliza intregul potential de forta de munca pentru relansarea economiei”, spunea atunci Rovana Plumb.

De ce nu putem munci liber in orice stat membru UE?

Pentru ca legislatia comunitara prevede posibilitatea restrictionarii accesului pe piata muncii pentru o perioada de maximum sapte ani pentru statele nou intrate in UE. Si pentru ca, la semnarea Tratatului de Aderare, in aprilie 2005, Romania a acceptat posibilitatea impunerii de masuri tranzitorii la libera circulatie a lucratorilor pentru perioada maxima prevazuta de legislatie europeana. Dupa cei sapte ani, insa, accesul pe piata muncii va fi automat liberalizat.

Eliminarea restrictiilor se face gradual, in trei faze:

-          Prima faza (2 ani) - 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008
-          A doua faza (3 ani) - 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2011
-          A treia faza (2 ani) - 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013
         
La intrarea Romaniei in UE, jumatate din statele mebre au impus restrictii pentru lucratori, pe care unele dintre ele le-au ridicat ulterior. De exemplu, Spania, Portugalia, Ungaria si Grecia au renuntat la aplicarea regimului tranzitoriu cetatenilor romani incepand cu 1 ianuarie 2009 si Danemarca incepand cu 1 mai 2009.

In prezent, noua tari din cele 27 de state membre mai pastreaza restrictiile pe piata muncii, respectiv Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. Si Italia mai mentine restrictii pentru romani, dar cu un regim mult mai lejer decat in celelalte state.

Vezi cum poti sa te angajezi intr-o tara europeana care impune restrictii lucratorilor romani