In Romania traiesc in prezent aproximativ 5,5 milioane de pensionari. Pentru 180.000 dintre ei, pensiile se calculeaza in mod diferit. Povestea este incalcita, daca ne gandim ca pentru bunastarea acestor oameni autoritatile au dat de-a lungul timpului peste 80 de legi speciale.

Pentru romanii de rand, care nu fac parte nici din grupele grele de munca si nici nu beneficiaza de legile speciale, pensia se va calcula in functie de salariul pe care l-au primit in toti anii de activitate. Teoretic, cu cat venitul lor este mai mare, cu atat vor lua mai mult batranete. Practic insa, autoritatile vor calcula numai leafa trecuta pe cartea de munca. In medie, se castiga la oficial cam 650 de lei.

Oricine isi poate calcula pensia in functie de venitul lunar, de vechime, de salariul mediu brut si de valoarea punctului de pensie. Si totusi, este bine sa stiti ca specialistii vor verifica atent fiecare luna muncita ca sa vada daca omul a trudit in conditii extreme sau daca a stat mai mult prin concedii.

Delicat este ca multi dintre angajatii romani au doar o mica parte din salariu pe cartea de munca, ceea ce inseamna ca si pensia  pentru ei va fi simbolica.

Asadar, noua lege a pensiilor ii dezavantajeaza pe cei care sunt angajati pe cartea de munca cu un salariu minim, iar restul banilor ii primesc pe drepturi de autor, PFA sau chiar la negru. Singura sansa de a primi si ei o pensie pe masura este sa isi convinga seful sa le treaca toti banii pe hartie. Lucru aproape imposibil intr-o perioada de criza.

Exista insa si o alta categorie pentru care pensia nu va creste pe masura salariului: intra aici cei care nu au carte de munca si obtin venituri din conventii civile sau contracte de colaborare. Indiferent de cat iau in mana, statul nu poate sa le opreasca o contributie mai mare de 2.800 de lei.

Pana la urma, contributiile care se platesc nu se duc intr-un cont personal, ci intr-un cont comun si daca plafonul ar fi mai mare de cinci salarii medii brute, statul nu ar mai suporta aceasta plata, explica Loredana Manolache, consiliera ministrului Muncii.

Desi noua lege a pensiilor isi propune sa introduca aceleasi principii pentru toti, multe aspecte raman controversate. De pilda, obligativitatea ca femeile sa iasa la pensie la aceeasi varsta ca si barbatii: 65 de ani. Replicile sunt cu atat mai dure cu cat nu sunt exceptate nici macar mamele care au stat acasa pentru a-si creste copiii.

La fel de delicata este si situatia celor care au muncit in mina, la forja sau la turnatorie, care au aflat ca statul vrea sa ii tina inca cinci ani in productie.

Nouatatea cea mai mare pe care o aduce aceasta lege este desfiintarea pensiilor speciale. Adica pensiile de care beneficiaza acum angajatii din aviatia civila, armata, politie, SRI, Parlament sau Curtea de Conturi. Acestea ajung la sume de zeci de mii de lei, pentru ca se calculeaza altfel decat pentru restul pensionarilor.

Iar in acest ritm, bugetul de asigurari sociale nu va mai putea sa le plateasca, ne trasmite premierul. Ceea ce inseamna ca este posibil ca tinerii de astazi sa nu mai poata lua o pensie de la stat.

Cine sunt favorizatii?

Intr-o prima categorie intra diplomatii, aviatorii si personalul nenavigant din aviatia civila, parlamentarii si functionarii publici, procurorii, judecatorii, grefierii si cei care lucreaza la Curtea de Conturi. Acestora le aduce postasul doua pensii. Una calculata ca pentru orice muritor de rand si una speciala, calculata dupa legea lor.

"Au fost situatii, de exemplu in justitie, cand s-a intrat in magistratura cu 5 ani inainte de pensionare, in ultima luna s-a fixat un venit exorbitant si a iesit cu o pensie de 80% din ultimul venit fara sa fi avut contributia pe parcursul anilor pe masura sistemului puterii judecatoresti", spune premierul Emil Boc.

In cea de-a doua categorie a pensionarilor "speciali" intra militarii, politistii si angajatii SRI. Acestia se bucura de o pensie calculata in functie de ultimele sase luni de munca.

"Atat timp cat ei 30-40 de ani cat au lucrat fiecare au fost supusi la tot felul de privatiuni, e greu acum cand sunt la pensie, sunt bolnavi, sa vii sa le modifici o lege pentru care nu au avut nicio vina ca a existat. Oamenii astia au trait si au muncit 40 de ani intr-o realitate a Romaniei de atunci, nu intr-o realitate virtuala, ca sa poata fi pensionati dupa un sistem virtual", este de parere generalul in rezerva Decebal Ilina, fost sef DIA.

Problema este ca acesti bani se iau din buzunarul comun al nostru, al tuturor. Asa ca si pensiile speciale vor fi recalculate pana in jurul sumei de 3.000 de lei. Asadar, unii pierd cateva milioane, altii cateva zeci.

Pentru a nu se trezi insa cu o serie de procese pe cap, autoritatile trebuie vina neaparat cu o metodologie clara, transparenta, avertizeaza avocatul Radu Antal.

Recalcularea ii nemultumeste, evident, pe acei pensionari de lux. "Eu castig 15.000 de lei, dar am muncit 30 de ani pentru banii astia. Boc sa se duca la Cluj cu calul, sa nu mai ceara avion", spune Adrian Iovan, fost pilot.

Cea mai mare pensie speciala platita in 2009 a fost de 37.000 de lei.