Chirag Nangia, CEO-ul Reppify, o companie de recrutare din San Francisco, a explicat rolul acestui instrument si cum este el folosit de catre angajatori.

Intrebat care sunt principalele lucruri la care companiile sunt atente cand citesc informatiile de pe conturile de socializare, in procesul de angajare, Chirag a raspuns ca organizatiile trebuie sa fie in permanenta constiente ca anumite date sunt private si nu trebuie sa fie folosite in procesul de selectie. De asemenea, el crede ca investigarea virtuala ar putea fi in dezavantajul candidatilor, motiv pentru care acestia din lume ar trebui sa stie ce anume sa posteze pe internet si ce nu.

Cum folosesc companiile acest instrument de cercetare, fara a incalca limitele etice si legale in proces? „Uneori este foarte greu sa obtii informatii utile cu o astfel de cautare, insa firma asigura toti candidatii ca informatiile private ale acestora vor ramane intotdeauna private. Singurele date care vor ajunge la angajator vor fi cele relevante postului”, explica Nangia, citat de Forbes.

Principalul avantaj al folosirii unei firme de recrutare este ca potentialii canditati nu mai trebuie sa isi depuna CV-urile la mai multe companii, iar apoi sa astepte ingrijorati un raspuns. Prosesul se simplifica foarte mult prin compania de HR.

De pilda, cei de la Reppify au la dispozitie o serie de instrumente care ajuta viitorii angajati sa isi gaseasca postul in functie de experienta si cunostintelor lor. De asemenea, si selectia facuta de angajator va fi mai usoara si va economisi timp pretios.

Potrivit unui studiu facut de ZDNet, citat de Forbes, utilizatorii Facebook din Marea Britanie apar sub influenta alcoolului in 76% din fotografiile postate pe reteaua de socializare. Un alt studiu, realizat de Technisource, arata ca 50% dintre candidati nu si-ar fi modificat in niciun fel profilurile online, chiar daca ar fi stiut dinainte ca ele vor fi folosite in procesul de recrutare.

CEO-ul are si cateva recomandari pentru cei care isi cauta un loc de munca:

1. Asigurati-va ca profilul vostru profesional este actualizat si complet.

2. Intrati in diverse comunitati online, care sunt relevante pregatirii voastre. De exemplu, daca esti inginer implica-te in proiecte deschise pe GitHub (site care incurajaza si sustine colaborarile online pentru crearea de software) sau raspunde unor intrebari relevante pe Quora (o platforma in care poti obtine informatii in legatura cu orice domeniu, de la utilizatori care au aceleasi interese ca ale tale).

3. Creaza-ti un cont pe LinkedIn. Aici vei putea intalni profesionisti care lucreaza in domeniul dorit de tine si care te-ar putea ajuta sa obtii un nou loc de munca. Chirag este de parere ca acest instrument va fi tot mai folosit pe viitor si ramane la datoria candidatilor cum se prezinta si care este imaginea pe care si-o creeaza in mediul online.