Agricultorii spanioli care-si fac treaba de ani de zile cu romani s-au trezit dupa introducerea restrictiilor ca Fortele de Munca ii obliga sa incheie contract pentru un an intreg. Asa ca multi patroni i-au trimis pe oameni inapoi in Romania, pe motiv ca nu ii pot plati si pentru lunile in care nu muncesc.

Ministerul Muncii de la noi a reusit sa obtina intr-un final pentru romanii care pleaca in agricultura autorizatii temporare, valabile in lunile in care e nevoie de oameni.

O alta reglementare vine in sprijinul familiilor tuturor celor care lucreaza legal in Spania. Usa se deschide larg, sotilor, sotiiilor si copiilor, oriunde s-ar afla.

"Sotul, sotia, copiii sub 21 de ani pot obtine si ei contract de munca indiferent ca stau in Spania, in Romania sau in Germania", a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.

Scapa de aceste restrictii si romanii care vor sa plece in Spania ca liber profesionisti. Cum ar fi, de exemplu, cei care lucreaza in constructii si care odata ajunsi acolo trebuie sa-si plateasca singuri contributiile catre stat.

Asadar, din 700.000 de romani inregistrati in Spania vor fi afectati de modificarile de pe piata muncii aproximativ 200.000. Adica cei care la data de 22 iulie, cand au fost impuse restrictiile, nu erau inscrisi in registrele de munca. Toti vor avea nevoie de un permis special.