Comisia Europeana a publicat o Carta Alba referitoare la pensii adecvate, sigure si viabile, documentul propunandu-si sa ajute oamenii sa economiseasca mai mult si sa asigure faptul ca promisiunile legate de pensii sunt indeplinite si ca cetatenii obtin ceea ce asteapta la varsta pensionarii.

Carta Alba examineaza modul in care UE si statele membre pot actiona pentru a rezolva principalele probleme cu care se confrunta sistemele de pensii.

Carta Alba propune crearea de oportunitati mai bune pentru lucratorii in varsta, solicitand partenerilor sociali sa adapteze practicile la locul de munca si pe piata fortei de munca, dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private si imbunatatirea sigurantei sistemelor suplimentare de pensii.

Documentul isi mai propune sa incurajeze statele membre sa promoveze prelungirea vietii profesionale active, si sa continue monitorizarii gradului de adecvare, viabilitatii si sigurantei pensiilor si sprijinirea reformelor sistemelor de pensii in statele membre.

CE precizeaza ca pensionarii reprezinta o parte importanta si in crestere rapida a populatiei UE (120 de milioane sau 24 la suta), in special in conditiile in care generatia "baby-boom" atinge varsta de pensionare, iar numarul celor aflati in plina varsta activa scade.

"In 2008, raportul dintre persoanele de varsta activa (15-64 de ani) si cetatenii UE in varsta de 65 de ani si peste era de patru la unu. Pana in 2060, acest raport va scadea la doi la unu. Impactul imbatranirii demografice este agravat de criza economica. Pensiile reprezinta deja o cota importanta a cheltuielilor publice: in medie, 10 la suta din PIB in prezent, cu o crestere posibila la 12,5 la suta in 2060. Cu toate acestea, cheltuielile cu pensiile de stat variaza, in prezent, de la sase la suta din PIB in Irlanda la 15 la suta in Italia, demonstrand faptul ca statele se afla in situatii diferite, desi se confrunta cu probleme demografice similare", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

In timp ce criza afecteaza sistemele de pensii bazate pe principiul repartitiei printr-o scadere a nivelului de ocupare a fortei de munca si, prin urmare, prin scaderea contributiilor la sistemul de pensii, sistemele ce se bazeaza pe finantare sunt afectate prin scaderea valorii activelor si printr-un randament redus.