Potrivit Regulamentului european 1408, copiii romani care au parintii plecati la munca in strainatate pot beneficia de alocatie de stat mai mare decat cea oferita in Romania, cu conditia ca cetatenii romani sa lucreze legal in tara respectiva.

Parintele nu trebuie decat sa completeze formularul E411, pe care il gaseste pe internet si pe care trebuie sa-l depuna fie la Agentia de Prestatii Sociale din Romania, fie la institutia omoloaga din tara in care lucreaza.

In cazul in care copilul locuieste inca in Romania si nu cu parintele care lucreaza in strainatate, acesta va primi diferenta dintre alocatia din Romania si cea din statul UE. Totodata, in varianta in care copilul se muta cu parintele in tara de resedinta a acestuia, acordarea alocatiei din Romania va fi sistata, urmand sa se acorde doar cea din statul respectiv.

In cazul in care parintii lucreaza in tari diferite din UE, pot opta pentru a primi alocatia din statul in care acest venit este mai mare.

In baza aceluiasi regulament european, romanii care muncesc in strainatate pot cere pentru copiii lor si indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul lunar, precum si indemnizatiile speciale pentru cresterea copilului cu handicap.

Singura conditie pentru a primi aceste drepturi din statul in care lucreaza este ca solicitantul sa fie angajat cu contract legal de munca si sa fi contribuit la sistemul de asigurari sociale o anumita perioada, care difera de la un stat la altul.

Ce alocatii se platesc in UE?

Alocatia pentru copii este un capitol la care Bulgaria ne-a batut! In timp ce la noi alocatia este de 10 euro, in Bulgaria aceasta ajunge la 18 euro. Cu toate acestea, mai sunt tari europene care acorda copiilor alocatii mici, cum ar fi Grecia, cu 8,2 euro, pentru primul copil, aceasta crescand pana la 67 de euro pentru cel de-al patrulea copil, Estonia, cu 9,2 euro, Polonia si Letonia, cu 11 euro, sau Cehia, cu 19 euro, pentru copiii sub 6 ani.

In tarile dezvoltate din Vestul Europei, alocatiile depasesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul detinandu-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro, pentru cel de-al treilea copil nascut.

Belgia stabileste cuantumul alocatiei in functie de numarul copiilor dintr-o familie. Astfel, pentru un copil se acorda o alocatie de 83 de euro, pentru doi copii, 154 de euro, iar pentru trei sau mai multi copii, alocatia este de 230 de euro pe luna.

Germania acorda 164 de euro, pentru un copil sau doi, 170 de euro pentru trei copii si 195 de euro pentru familiile cu patru copii.

In Danemarca, valoarea alocatiei se diferentiaza in functie de varsta copilului. Astfel, pana la doi ani, copiii primesc 184 de euro, intre 3 si 6 ani, 146 euro, iar intre 7 si 17 ani primesc 115 euro.

In Spania, valoarea alocatiei este de 41 de euro, pentru copiii sub 3 ani, si de 24 de euro, pentru cei intre 4 si 18 ani.

Franta plateste o alocatie de 124 de euro, pentru doi copii, 282 de euro pentru trei copii si 441 euro pentru 4 copii.

In Irlanda, alocatia este de 166 euro pentru doi copii si 204 euro pentru trei copii si peste.

In Italia, valoarea alocatiei se calculeaza in functie de veniturile anuale ale familiei si se incadreaza intre 126 si 258 de euro. La un venit anual al familiei care depaseste 70.000 de euro, plata alocatiei se suspenda.

Olanda acorda 65 de euro copiilor pana la varsta de 5 ani, 79 de euro, intre 6 si 11 ani si 93 de euro celor peste 12 ani.

In Suedia, alocatia de stat pentru copii este de 98 de euro, iar in Marea Britanie, de 101 euro.

NOTA: Sursa informatiilor despre valoarea alocatiilor care se platesc in tarile europene este site-ul Comisiei Europene, ultimele date disponibile fiind din iulie 2009.