Principala problema in cazul Romaniei fata de celelalte state din regiune este cresterea exploziva a cheltuielilor legate de pensiile de stat, ca pondere in PIB, pana in 2050.

Astfel, in timp ce in Romania procentul va urca de la 8,4% la 14,8% din PIB in perioada 2010-2050, in Ungaria evolutia va fi de 11,3%-13,2% din PIB, in timp ce in Bulgaria va fi de 9,1%-10,8% din PIB.

In 2050, Romania va cheltui cel mai mult pe pensii, ca pondere in economie, dintre toate statele din regiunea Europei Centrale si de Est. Estimarile se refera strict la sistemul de pensii de stat, fara a lua in considerare pensiile private.

"Pericolul e unul cat se poate de real si de actual. Pentru ca deficitul dintre incasarile inregistrate de sistemul public de pensii si cheltuielile acestuia este este foarte mare, este nevoie de subventionare din partea statului, de bani de la alte capitole, fapt ce poate pune in pericol echilibrul economic al intregii tari", a declarat Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii.

Citeste continuarea in Gandul