Potrivit studiului, atunci cand vor sa angajeze incepatori, majoritatea companiilor prefera sa apeleze la site-urile de joburi si la anunturi (87%) sau la aplicatiile trimise direct de candidati (71%).

O pondere importanta in alegerea viitorilor angajati o au si recomandarile directe, peste 70% dintre angajatori folosind aceasta metoda.

O treime dintre companii isi aleg viitorii angajati si din randul stundentilor, in urma stagiilor de internship si mai putin de un sfert apeleaza la targurile de joburi.

Ierarhia se mentine aproximativ aceeasi si cand vine vorba de recrutare de specialisti, recomandarile interne fiind preferate aplicatiilor directe.

Referitor la sansele de angajare ale celor care trimit CV-uri, rezultatele studiului releva faptul ca, in medie, mai putin de un sfert au peste 70% sanse sa fie recrutati. Procentul este mai mare in randul celor care intra pe pozitii de entry level, peste 26% avand sanse mari sa se angajeze. Aproape o treime insa au sanse mai mici de 10% sa fie recrutati in urma trimiterii unui CV la o companie.

Nici specialistii nu au mai multe sanse sa-si gaseasca un loc de munca daca trimit un CV. Peste 35% dintre acestia nu vor fi contactati si doar 23,5% au sanse mari sa fie chemati la interviu.

In cazul celor care vor sa ocupe o pozitie de middle management, pentru care trimit un CV, majoritatea (42%) au sanse de angajare cuprinse intre 1% si 10% si doar 22% au sanse mai mari de 70%.

In privinta planurilor de recrutare la inceput de an, managerii au declarat, in proportie de 73% ca vor sa faca angajari, in timp ce un sfert au spus ca intentioneaza sa mentina acelasi numar de salariati.

Specialistii sunt printre cei mai cautati angajati, peste doua treimi dintre angajatori sustinand ca au nevoie de personal calificat. Peste 40% dintre manageri vor sa angajeze tineri pe pozitii de entry level, iar 40%, de middle level. Seniorii sunt cautati de o cincime dintre respondenti.

Totodata, peste 40% dintre manageri au declarat ca au aplicat planuri de restructurare in primul trimestru din anul 2010, reducand astfel mai multe posturi decat in ultima parte a anului trecut.