Cand vine vorba de alt domeniu in care s-ar specializa, angajatii romani spun ca s-ar califica in sectorul IT si in cel medical, tot cu gandul la plecare, avand in vedere ca cele doua domenii sunt printre cele mai bine platite in strainatate si care ofera cele mai multe locuri de munca pentru specialistii romani.

Potrivit sondajului Jobsinro.ro, unul din trei romani si-ar schimba cariera pentru ca ar vrea sa plece din tara, in timp ce peste 30% ar face-o din cauza salariilor foarte mici din domeniile lor de activitate.

Un alt motiv pentru romani pentru a face o schimbare in parcursul lor profesional este si faptul ca nu se mai cauta pe piata muncii calificarile respective.

Din cauza conditiilor grele de munca din domeniul lor si-ar schimba cariera numai 5% dintre angajati.

Piedicile cel mai des invocate in calea schimbarii carierei sunt, in egala masura, costul scolarizarii si varsta (peste 28%).

Totodata, unul din zece angajati spune ca nu mai are chef sa invete ca ca sa-si schimbe cariera. In acelasi timp, peste 8% dintre respondenti nu crediteaza cursurile de recalificare profesionala sau profesorii, despre care spun ca nu sunt de calitate.

Un numar semnificativ de angajati (70%) spun ca nu au gasit un curs de calificare potrivit pentru a-si schimba parcursul profesional.

In opinia angajatilor, sectoarele care vor face cele mai multe angajari in perioada urmatoare sunt IT-ul (18,6%), domeniul medical (14,6%) si vanzarile (13,62%).

Intentia de reorientare profesionala este oarecum in pas cu domeniile despre care exista perceptia ca vor crea si cele mai multe locuri de munca, respectiv IT (15,5%) sau domeniul medical (14%).

In schimb, desi doar 6,6% dintre angajati cred ca in domeniul relatiilor cu clientii se vor face angajari in perioada urmatoare, peste 10% ar vrea sa se angajeze in acest sector, o situatie asemanatoare inregistrandu-se si in cazul turismului.

Sondajul a fost realizat online, de site-ul de recrutare Jobsinro.ro, in perioada 23-29 noiembrie, pe un esantion de peste 2.000 de respondenti.