In urma sesizarilor depuse la CCR de PNL si PSD, magistratii au decis astazi, cu 4 voturi impotriva si 5 pentru, ca legea pensiilor este constitutionala si poate merge la promulgare.

In sesizarile depuse, liderii opozitiei au acuzat-o pe sefa deputatilor, Roberta Anastase, de fraudarea votului. In plus, PSD a anuntat ca va demara procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca va promulga legea pensiilor.

PNL a precizat, in sesizarea catre Curtea Constitutionala, ca in adoptarea legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca dreptul la proprietate, dreptul la trai decent si pensie, acte internationale in materia drepturilor omului si jurisprudenta CCR.

In opinia opozitiei, in adoptarea acestui proiect de lege s-au remarcat "grave incalcari ale procedurilor democratice", in conditiile in care la vot nu a existat nici majoritate nici cvorum de sedinta, care este necesar adoptarii legilor organice.

Pe fond, liberalii au atras atentia asupra incalcarii principiului neretroactivitatii legii, a dreptului de proprietate, a dreptului la trai decent si la pensie, a unor acte internationale in materia drepturilor omului, a dreptului fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Vezi aici ce prevede noua lege

Dupa anuntarea deciziei CCR, liderii opozitiei, dar si cei ai sindicatelor, au declarat ca vor continua sa se opuna legii, prin toate mijloacele de care dispun.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat "consternat" de decizia Curtii Constitutionale in privinta legii pensiilor si ii cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge actul normativ. Liderul PNL a sustinut ca Legea pensiilor este "inechitabila" si "injusta" si ca a fost adoptata "prin furt".

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la randul sau, ca social-democratii respecta decizia Curtii Constitutionale, dar ca ii vor cere din nou presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea pensiilor, adoptata prin "frauda", in caz contrar declansand suspendarea acestuia.

Sindicatele, pe de alta parte, au anuntat ample miscari de strada, care vor culmina cu un miting de 80.000 de oameni, la sfarsitul lunii octombrie.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 15 septembrie, dupa zece ore de dezbateri, noua lege a pensiilor. Noul act normativ, care reformeza din temelii sistemul de pensii din Romania, majoreaza si egalizeaza varsta standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, elimina toate pensiile speciale, mai putin pe cele ale magistratilor, si stabileste un nou mod de indexare a pensiilor.

La adoptarea legii, opozitia a acuzat-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, de frauda, in conditiile in care legea a trecut cu mult mai multe voturi decat persoane prezente in sala. Plenul Camerei a respins, ulterior, propunerea de reluare a votului pe lege.