Acesta este contextul care face posibila ascensiunea rapida a companiilor din domeniul tehnologic.

Se intampla si in Romania, unde cele peste 12.000 de bussiness-uri in domeniul tehnologiei raportau, la sfarsitul anului trecut, cifre de afaceri de peste 16 miliarde de lei si profituri de peste 2 miliarde de lei, conform unui studiu realizat de Creditinfo Romania, companie specializata in furnizarea produselor si serviciilor de management al riscului comercial.

Potrivit datelor prezentate la conferinta “Afacerile viitorului. Viitorul afacerilor”, organizat de Elite Business Women, se printeaza deja in 3D, pornind de la celule stem, oase, urechi, vezici si alte organe, care se personalizeaza pentru fiecare pacient in parte.

In agricultura romaneasca au fost introduse deja tractoarele fara sofer, supravegheate de un singur operator care coordoneaza, din fata unui computer, zeci de masini agricole. Asemenea tractoare sunt folosite in Banat, Bucovina si in Insula Mare a Brailei. Acestea sunt doar cateva activitati care par sa tina de SF si care fac parte din ceea ce poate fi denumita a patra revolutie industriala.

Cea de a patra revolutie industriala, bazata pe cercetare stiintifica si evolutii tehnologice, care se petrece deja, nu ar trebui sa ne prinda nepregatiti si fara o viziune clara. Ar trebui sa investim deopotriva in creativitate si in traditie. Din pacate, legislatia din prezent nu incurajeaza acest lucru. Costurile brevetarii inventiilor romanesti sunt de peste doua ori mai mari decat in Germania si de trei ori mai mari decat in Polonia, iar procedurile noastre de doua ori mai lungi decat in Coreea de Sud. In aceste conditii, n-avem cum sa fim competitivi pe piata mondiala”, a declarat deputatul Andreea Paul, in cadrul conferintei.

Transformarea digitala poate ajuta afacerile sa supravietuiasca in vremurile de astazi si sa devina mai competitive in cele de maine. Aplicabilitatea dezvoltarilor tehnologice este practic fara limite. Orice afacere are de profitat, orice business poate inventa, poate adapta.

Industria romaneasca are nevoie de 10.000 de roboti pentru a ramane competitiva in regiune

Potrivit Eurostat, Romania are circa 2 milioane de angajati in industrie, ceea ce inseamna un stoc de 2.200 de roboti industriali instalati, conform cifrelor Federatiei Internationale de Robotica.

Industria romaneasca are nevoie de 10.000 de roboti industriali pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare din Europa Centrala si de Est, de 60 de roboti la 10.000 de muncitori, arata o analiza realizata de compania daneza Universal Robots, care produce roboti colaborativi pentru Dacia si Continental.

Potrivit analizei, Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucratori industriali. Cehia este cea mai dezvoltata piata central si est europeana, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de muncitori.

Piata robotilor colaborativi, care lucreaza impreuna cu angajatii si mult mai usor de utilizat fata de robotii clasici industriali, este inca una restransa in Romania.

Piata mondiala a robotilor colaborativi a ajuns la 266 milioane de dolari in 2016, iar in 2017 ar putea atinge 400 milioane de dolari, arata estimarile companiei daneze, care se asteapta ca piata sa ajunga la 3 miliarde de dolari pana in 2021.