"Fata de trimestrul II 2012 costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative cresteri inregistrandu-se in activitatile de spectacole, culturale si recreative (10,80%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (7,61%) si alte activitati de servicii (5,63%). (...) Scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat doar in intermedieri financiare si asigurari (-5,53%), tranzactii imobiliare (-4,24%) si constructii (-0,56%)", se arata intr-un comunicat al INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, in principal ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 19/2012. Astfel, in invatamant cresterea a fost de 18,41%, in administratie publica de 12,02%, iar in sanatate si asistenta sociala cu 6,9%.

De asemenea, cresterea costului orar al fortei de munca in invatamant a fost determinata si de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, ca urmare a vacantei scolare, iar in administratie publica de influenta concediilor de odihna.

In trimestrul III 2012 cresterea fata de trimestrul anterior, pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca si a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 3,7%. Cresterea inregistrata de cele doua componente pentru indicii in forma bruta a fost de 4%.

Comparativ cu trimestrul III 2011 cele mai mari majorari ale indicatorului analizat s-au regasit in activitati de spectacole, culturale si recreative (16,57%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (15,12%) si alte activitati de servicii (11,59%). Cele mai mici cresteri s-au inregistrat in transport si depozitare (2,28%), informatii si comunicatii (2,22%) si hoteluri si restaurante (1,41%).