"Azi nu putem promite, dar reducerea CAS este prima masura avuta in vedere daca economia va avea un curs ascendent, atunci cand datele economice vor permite", a spus Boc, la postul public de televiziune, citat de Mediafax.

El a aratat totodata ca in prezent nu poate promite eventuale recuperari de salarii in sectorul public si indexari de pensii, aceste masuri depinzand de rezultatele economice ale primului trimestru.

Premierul a declarat anterior ca Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara.

Seful Guvernului a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Un anunt similar a fost insa prezentat si in luna noiembrie 2011, cand liderii coalitiei de guvernare au convenit ca salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi majorate in primul semestru al anului 2012, dupa vizita din aprilie a FMI, daca nu vor exista "derapaje mari" in Europa si in Romania in privinta cresterii economice.

Aceasta varianta a fost inclusa deja in raportul elaborat de Guvern la proiectul de buget pentru 2012, stabilindu-se ca "salariile din sectorul public si pensiile vor fi majorate prudent in cursul acestui an, in cazul in care conditiile economice vor permite".

Acelasi paragraf a fost inclus si in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI dupa redactarea proiectului de buget.

Intr-o conferinta de presa sustinuta in luna noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa inghete salariile si pensiile in sectorul public, dar sa le poata majora limitat la mijlocul acestui an daca evolutia de pana atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

El a declarat ca orice crestere a pensiilor va fi modesta, nu cum se intampla in trecut, si a dat ca exemplu o crestere, probabila, echivalenta cu rata inflatiei, de 3-4%. Franks a precizat ca o delegatie a FMI va veni in luna aprilie la Bucuresti, pentru a discuta despre acest lucru cu autoritatile romane.

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, duminica, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor masuri populiste. "In raport cu costurile, cu suferintele pe care romanii le-au avut pentru a ajunge la aceasta stabilitate, ar fi pacat sa ajungem la dezechilibre, pentru ca tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat seful statului.

De altfel, seful statului a declarat ca, potrivit unor prognoze, exista riscul ca statele din zona euro sa intre in recesiune in a doua parte a acestui an, iar, in acest caz, Romania s-ar putea afla in dificultate.