La nivelul Ministerului Muncii s-a ajuns deja la concluzia ca toate institutiile din cadrul ministerului au "personal subdimensionat si supraincarcat cu lucrari" si ca se impune adoptarea altor masuri de reduce a cheltuielilor in afara reducerii de personal, masuri aplicate prin metoda zilelor de concediu neplatit introdusa de Guvernul PDL-PSD in urma cu patru ani, in contextul crizei economice.

Primii angajati invitati sa semneze o cerere pentru acordarea unui concediu fara plata de o zi in luna mai a acestui an, ceea ce presupune o taiere a salariului de peste 5%, au fost cei ai Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), unde s-a constatat ca bugetul pe trimestrul II al acestui an nu poate acoperi cheltuielile cu salariile, rezulta dintr-un document guvernamental.

In luna martie, surse oficiale, citate de Mediafax, declarau ca premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul si a cheltuielilor cu bunuri si servicii. Sursele au declarat atunci ca posturile vacante din administratie nu au mai fost bugetate in acest an prin legea bugetului, astfel ca reducerea cu 15% a costurilor de personal va putea fi operata prin taieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizari sau prin cele doua masuri combinate.

Premierul Ponta a declarat ulterior ca reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune si reducerea numarului de posturi "ocupate inutil", iar ministrul Finantelor a aratat ca diminuarea cu 15% presupune o reducere, in medie, a numarului de personal la nivelul aparatului central, existand posibilitatea ca in unele ministere sa fie efectuate si concedieri.

Metoda concediului neplatit pentru bugetari a fost introdusa din cauza crizei economice de Guvernul PDL-PSD in 2009, cand Executivul a decis, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, sa introduca zile de concediu neplatit in sectorul public pentru o perioada de 10 zile, in intervalul octombrie-decembrie. Legea asumata de Guvern in acest sens a fost insa contestata de PNL la Curtea Constitutionala si nu a mai putut fi aplicata pentru cele trei luni, ci doar pentru noiembrie si decembrie, in limita a maximum opt zile cumulat.