Aceste prevederi sunt incluse in legea care aduce modificari Codului Muncii si care intra in vigoare de saptamana viitoare.

Potrivit vechii legi, concediul de odihna "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic". Astfel, daca un angajat isi lua concediu medical, se considera ca in acea perioada nu a muncit si astfel i se dadeau mai putine zile de odihna.

"Daca legal aveai 21 de zile de concediu de odihna si stateai in concediu medical 2 luni din cauza lipsei capacitatii de munca erai penalizat cu 3 zile de concediu de odihna. Aveai dreptul la 18 zile de concediu. Acum ai dreptul la 21 de zile de odihna",  spune Codrin Scutaru, secretar de stat Ministerul Muncii.

Potrivit legii care modifica Codul Muncii, salariatul primeste tot concediul de odihna, chiar daca a lipsit de la serviciu un an intreg. De aceleasi drept beneficiaza si cei care stau acasa pentru ca li s-a imbolnavit copilul sau gravidele care au probleme cu sarcina.

O alta modificare vizeaza concediul retroactiv. Un angajat care nu si-a luat concediu de odihna anul trecut are, potrivit noii legi, timp 18 luni sa recupereze aceste zile libere, adica pana la jumatatea lui 2016. Pana acum, angajatorul era obligat sa-i dea concediu de odihna neefectuat in termen de 12 luni.

Modificarea Codului Muncii vine in contextul in care exista o directiva europeana care prevede ca durata concediului de odihna sa nu mai fie afectata de alte tipuri de concediu. Asta dupa ce mai multi salariati s-au plans la institutiile europene ca au ramas fara zile de odihna dupa ce au fost nevoiti sa stea acasa din cauza unor probleme de sanatate.

Anul trecut, 122 de companii au fost reclamate la Inspectia Muncii pentru neacordarea sau neplata concediului de odihna.