"Bugetul prevede o crestere de 1 miliard lei a cheltuielilor cu salariile, in linie cu rata inflatiei, iar jumatate din aceasta majorare va fi distribuita in a doua jumatate a anului, in functie de intrarea veniturilor conform cu asteptarile", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI si CE, citata de Mediafax.

Tinta de deficit bugetar asumata de guvern fata de institutiile financiare internationale pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, pe baza unei cresteri economice de 2,2% previzionata pentru 2014.

Printre masurile de natura fiscala angajate de guvern fata de FMI si CE se numara majorarea accizelor pe carburanti incepand de anul viitor si indexarea tuturor accizelor in functie de inflatie, introducerea costructiilor speciale in baza de impozitare, cresterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discretia autoritatilor locale si majorarea redeventelor pe resurse minerale (altele decat petrolul si gazele), potrivit memorandumului.

De asemenea, Guvernul mizeaza pe venituri suplimentare generate de majorarea salariului minim, de la 800 la 850 lei incepand din luna ianuarie, respectiv la 900 lei din iulie.

Totodata, Guvernul a promis Fondului Monetar International ca va continua sa ajusteze dimensiunea sectorului public, prin neinlocuirea angajatilor care ies din sistem in urma concedierii, demisiei sau pensionarii si prin identificarea suprapunerilor de atributii ale angajatilor. Executivul se va asigura astfel ca este realizata o incadrare mai rapida in grila de salarizare din sectorul bugetar.

In luna iunie, Guvernul si FMI au convenit sa fie elaborate norme de personal pentru fiecare minister ordonator de credite si sa fie flexibilizata regula de un angajat la sapte posturi vacantate in sectorul bugetar, mentinand insa cheltuielile de personal in jurul a 7% din PIB.

Angajarile sunt insa posibile doar cu acordul Guvernului. Astfel, anual, prin hotarare, Guvernul are posibilitatea sa stabileasca numarul maxim de posturi care pot fi infiintate si ocupate. Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimeaza deja o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei in acest an si 108 milioane lei in fiecare dintre urmatorii patru ani.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate. Interdictia a fost prelungita anual.