In ziua de azi tinerii au mai renuntat la pretentii. Nu mai vor de la inceput functii de conducere si, chiar daca sunt scoliti in afara tarii, sunt dispusi sa accepte aproape orice job.

Unul dintre ei este Mihai. Are 23 de ani, a terminat facultatea in Marea Britanie si vrea sa patrunda intr-o multinationala.

''As putea sa lucrez in mai multe departamente: marketing, management, consultanta. Sunt dispus sa-mi fac experienta pe un job cu 15-20 de milioane, cat se plateste”, spune Mihai Ghinescu.

Si Mihaela a terminat un masterat de fizica in Franta. Pentru ca nu si-a gasit de lucru in domeniu, ar fi dispusa sa se angajeze si in vanzari, iar azi a luat parte la o prezentare a companiei Orange.

''Cautam la viitorii angajati sa fie deschisi, sa ne surprinda cu pasiunea lor, sa fie prietenosi”, explica Angelica Mirica, reprezentant Orange.

Nici cei de la KPMG, una dintre cele mai mari firme de audit din tara, nu pun accentul pe experienta. Ofera posturi in audit, taxe si IT, in special tinerilor dispusi sa se perfectioneze.

''Avem nevoie de oameni seriosi, motivati, care sa fie dornici sa inteleaga ce inseamna un business, avem nevoie de oameni inteligenti'', spune Alina Gheuca, manager resurse umane KPMG.

Si inginerii sunt cautati, mai ales daca sunt pasionati de softuri si jocuri. Numai la Microsoft sunt 45 de locuri disponibile. Exemplele pot continua ! 90 de companii de top din Romania ofera in prezent 3.200 de locuri de munca si parteneriate de internship.

Interes exista! Absolventii au inteles ca un loc de munca e mai important decat orice dupa 4 ani de criza. Din pacate insa, statul sustine in prezent cu ajutor de somaj peste 60 de mii de tineri sub 25 de ani, iar 3.500 dintre ei au studii superioare.