Analiştii spun însă că piaţa nu este pregătită să ofere atât de multe posturi de acest tip.

Angajator: ”Sunteţi încă studente?”
Studente: ”Da, suntem la master.”
Angajator: ”Există o oarecare flexibilitate. Programul este de la 9 la 17.30, dar se poate veni de la 8 şi să ieşiţi la 4 şi jumătate.”

Cei mai mulţi dintre tinerii care au trecut pe la târgul de joburi din Cluj au fost interesaţi de locuri de muncă part-time.

Student: “M-am gândit undeva la 1.500 pentru patru ore să zic aşa. Am terminat licenţa la informatică economică, sunt student la master şi caut un loc de muncă, part-time, să acumulez experienţă.”

Ramona Mureșan, resurse umane: ″Noi, momentan, avem doar job-uri full time, dar normal, trebuie să ne adaptăm conditilor pieţei şi cerinţelor care vin.′′

Sociologii spun că românii care au între 20 şi 30 de ani au o altă viziune despre ceea ce înseamnă timp liber şi muncă.

Petru Iluț, sociolog: ”Ei pun accentul din ce în ce mai mult pe a fi, nu pe a avea, şi a fi înseamnă multe lucruri: înseamnă posibilitatea de a-ţi petrece mai mult timp liber aşa cum vrei tu, înseamnă dezvoltare personală. Şi studenţii, aşa se explică şi faptul că majoritatea nu au slujbe propriu zis, tradiţionale, ci part-time, unde este mai mult spaţiu de manifestare a propriei personalităţi.”

Piaţa muncii nu face însă faţa cererilor de acest gen. Drept urmare, în România creşte numărul free-lancerilor.

Anca Rancea, președinte Asociația de free-lanceri: “Sunt peste 1 milion şi jumătate de free-lanceri. Dacă companiile nu or să înţeleagă acest lucru şi nu o să vină cu oferte precum joburi part-time, o să se plângă în continuare că nu îşi găsesc angajaţi.”

Peste 5 mii de persoane şi-au căutat un loc de muncă la acest târg de cariere.