Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, reducerea contributiilor de asigurari sociale este determinata de regresia sistemului romanesc de impozitare a muncii, generata de nivelul cotelor contributiilor sociale care actioneaza ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca si pentru stimularea mediului de afaceri si a investitiilor, precum si de faptul ca sistemul asigurarilor sociale sufera distorsiuni care reduc baza impozabila pentru contributiile la pensii, dar si pentru asigurarile de sanatate.

Ministerul face referire si la existenta pe piata muncii a unei mari presiuni fiscale din cauza nivelului ridicat al contributiilor de asigurari sociale care alimenteaza sistemul de pensii si care determina necesitatea diminuarii sarcinii fiscale suportate de angajator, luand in considerare faptul ca doua treimi din contributia datorata la sistemul de pensii reprezinta contributia angajatorului.

Din aceasta cauza, Romania se confrunta cu o rata scazuta a participarii pe piata muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator, determina o cerere redusa de forta de munca.

Guvernul se asteapta ca reducerea CAS sa creasca fondurile ramase la dispozitia angajatorului, surse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de munca, contribuind astfel la cresterea bazei de calcul a contributiilor sociale, sa creasca si numarul de contribuabili, implicit eficientizarea raportului contributii/beneficiari si a masei de impunere, respectiv sa majoreze venitul asupra caruia se aplica contributia, si sa stimuleze mediul de afaceri si sa reduca rata efectiva de taxare a muncii.

Pentru a obtine mai multi bani la buget, Guvernul va relansa campania de notificare prin transmiterea de scrisori catre contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaratiei de venit din strainatate.

Alte surse pe care Guvernul le ia in calcul pentru a compensa, anul viitor, impactul negativ sunt imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor si taxelor ce vizeaza recuperarea arieratelor fiscale inregistrate de contribuabilii mijlocii, prevenirea si combaterea muncii nedeclarate si/sau subdeclarate, precum si dezvoltarea aplicatiilor informatice in vederea efectuarii de analize ale rezultatelor actiunilor de inspectie fiscala.

Pentru acest an, impactul negativ va fi compensat din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii. Astfel, potrivit Expunerii de motive, impozitul pe constructii proiectat pentru anul 2014, in valoare de 488 milioane lei, a fost declarat la o valoare de 1,449 miliarde lei si incasat la primul termen de plata in suma de 710,4 milioane lei.

Documentul reduce cotele platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii de la 20,8% la 15,8% pentru conditii normale de munca, de la 25,8% la 20,8% pentru conditii deosebite de munca si de la 30,8% la 25,8% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.

Impactul negativ total este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017 si tot la 5,5 miliarde lei pentru 2018.

CITESTE SI:

PROIECTUL DE REDUCERE A CAS
EXPUNEREA DE MOTIVE