"Momentan lucrez in echipa de bug-fixing la o firma care dezvolta aplicatii de gestiune pentru piata din Romania si tarile din sudestul Europei, care foloseste tehnologii preponderent Microsoft (C++, C#, Microsoft SQL). Salariul este OK, insa in timpul liber am invatat sa fac diverse proiecte online si aplicatii pentru iPhone. Imi place foarte mult, asa ca m-am gandit sa imi caut un job la o firma de dezvoltare de aplicatii pentru iphone", spune Andrei, 27 de ani, care a absolvit cursurile Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. In prezent, el are un salariu de 1.300 de euro pe luna, scrie Ziarul Financiar.

Google, Adobe, BitDefender, Microsoft, Dell Services, Ericsson, TeamNet, Oracle, Gen pact, Ixia, 1&1Internet sau Hewlett-Packard sunt doar cateva dintre cele 90 de companii care au scos la concurs peste 2.500 de joburi la targul de cariere "Angajatori de top" organizat la finele saptamanii trecute in Capitala.

"Principala motivatie a angajatilor care lucreaza in domeniul IT este proiectul tehnic la care lucreaza. Practic, ei sunt cei care folosesc tehnologie de ultima ora, testeaza produse care se vor lansa pe piata peste un an. Tot ceea ce tine de domeniile noi, precum wireless, smartphone sau cloud-computing, spre exemplu, ii atrage", spune Adriana Radu, director HR in cadrul furnizorului american de sisteme de testare a echipamentelor de retea Ixia, care are in prezent aproape 300 de angajati in RomAnia. Ixia are in prezent 20 de pozitii deschise pentru dezvoltatori software atat pentru programe de internship, cat si pentru angajari permanente.

Un dezvoltator software cu 2-3 ani de exeperienta in domeniu primeste un salariu lunar cuprins intre 700 si 900 de euro net, insa in functie de tehnologia pe care o cunoaste, salariul poate depasi 1.000 de euro salariu.

"Sunt foarte multi candidati care au deja un loc de munca stabil, dar care isi cauta un nou loc de munca din cauza ca nu le mai convin proiectele la care lucreaza in prezent, le considera plictisitoare. De aceea, intrebarile lor se focalizeaza pe tipul de aplicatii care trebuie dezvoltate in proiect si pentru cine se vor dezvolta acele proiecte. O parte din ei isi doresc sa dezvolte aplicatii pentru banci, de exemplu", explica Oana Manaila, consultant in cadrul firmei de recrutare pentru sectorul IT Brainspotting.

Citeste continuarea pe www.zf.ro