Potrivit studiului, doar unul din cinci angajatori se asteapta sa creasca volumul angajatorilor, acelasi procent anticipand o scadere.

Mai mult de jumatate dintre firme nu vor sa faca angajari in urmatorul trimestru.

"Este evident ca angajatorii sunt din ce in ce mai precauti cand isi planifica angajarile viitoare. Astfel, inainte de a-si asuma o crestere de personal, prefera sa primeasca semnale clare de crestere a comenzilor si abia apoi sa confirme noile angajari. Cu toate aceste dificultati de pe piata muncii, comparativ cu perioada similara a anului trecut, multi angajatori previzioneaza o imbunatatire a evolutiei angajarilor si deci o revigorare a propriilor afaceri", a declarat directorul general al Manpower Romania, Camelia Stanculescu.

La nivel regional, cele mai multe angajari se vor face in zona de vest a tarii, unde previziunea neta de angajare a crescut cu 12% fata de trimestrul anterior.

Angajatorii din centru, sud-vest si din sud anticipeaza un ritm lent al angajarilor, cu previziuni de crestere a angajarilor cu 3%, in timp ce in nord-vest, sud-est si nord-est, previziunile sunt negative.

In ceea ce priveste sectorele de activitate, cel mai puternic ritm de angajare este raportat de angajatorii din industria prelucratoare, unde previziunea neta de angajare se ridica la +13%.

In finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri angajatorii manifesta un optimism prudent, raportand o previziune de +9%.

Angajatorii din patru sectoare de activitate preconizeaza scaderi in volumul angajarilor. Cele mai pesimiste perspective de angajare sunt raportate in administratia publica si servicii sociale, unde previziunea are o valoare de -18%, si in constructii cu o previziune de -15%.

Studiul a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de angajatori din Romania.

NOTA: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere