In conditiile in care miercuri si joi sunt anuntate, in toata tara, temperaturi care pot ajunge pana la 38 de grade si disconfort termic, Ministerul Sanatatii recomanda tuturor agentilor economici sa isi readapteze programul de lucru, astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor.

Sectoarele de activitate economica vizate sunt cele in care salariatii lucreaza in aer liber, respectiv constructii, agricultura, activitati portuare, autostrazi, sau acolo unde este vorba despre aglomerari sau spatii inchise, asa cum este cazul industriei textile, a industriei metalurgice sau al brutariilor.

"Pentru protectia persoanelor incadrate in munca si ameliorarea conditiilor de munca, este recomandat ca angajatorii sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice in zilele cu temperaturi inalte. De asemenea, este bine sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa se permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite", arata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorii au obligatia sa asigure cate doi-patru litri de apa de baut pentru fiecare persoana, pe fiecare schimb, sa asigure echipamentul individual de protectie si dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizand reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de canicula, valabila miercuri si joi, in toate judetele tarii fiind anuntate temperaturi care pot ajunge pana la 38 de grade si un indice de temperatura-umezeala care va depasi pragul critic de 80 de unitati.