Conform sursei citate, in T1 din 2015, rata locurilor de munca vacante a fost de 1,03%, in crestere cu 0,12 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, iar comparativ cu acelasi trimestru al anului 2014 aceasta a crescut cu 0,13 puncte procentuale.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,13%) si in alte activitati de servicii (2,55). In acelasi timp, in industria prelucratoare s-au concentrat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (12.000), iar rata a avut valoarea de 1,10%.

Pe de alta parte, sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante, astfel ca 7.800 de posturi s-au regasit in administratia publica, 5.500 de posturi in sanatate si asistenta sociala, iar 2.200 de locuri in invatamant. La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,15%), respectiv in industria extractiva (0,26%).

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare si industria extractiva (100 de locuri vacante pentru fiecare in parte).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, in intervalul ianuarie - martie 2015, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale ratei locurilor de munca vacante, cele mai semnificative fiind in cele de informatii si comunicatii (+0,41 puncte procentuale), respectiv in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,35 puncte procentuale).

Acelasi trend ascendent s-a observat si in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri regasindu-se in activitatile din industria prelucratoare (+1.400 locuri vacante), respectiv constructii (800 locuri vacante).

In trimestrul I 2015, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei, cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,40%, respectiv 13.600 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost inregistrate in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,51 puncte procentuale, respectiv 100 locuri vacante).

In ceea ce priveste ocupatiile, comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevanta crestere s-a inregistrat atat in ceea ce priveste rata, cat si locurile de munca vacante in cazul muncitorilor necalificati - grupa majora 9 (+0,29 puncte procentuale, respectiv 1.800 locuri vacante). De asemenea, fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata cat si numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai semnificative cresteri in ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (+ 0,58 puncte procentuale, respectiv 1.600 locuri vacante), respectiv de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (+0,24 puncte procentuale, respectiv 1.700 locuri vacante).