Uniunea Europeana ne da sute de mii de euro pentru cursuri de calificare in meserii de care putini au auzit, cautate insa in Occident. De pilda, si in domeniul balnear apar ocazii interesante.

Meseria de baies este una ceruta. Din nomenclator aflam ca angajatorii inteleg mai nou prin asta: persoana care potriveste temperatura apei si supravegheaza pacientul in fiecare secunda, in bazele balneoclimaterice.

La cursul de namolar, si el in nomenclator, oamenii invata care sunt cele mai bune locuri de colectat namolul si cum trebuie pregatit pentru procedurile medicale.

Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania a obtinut de la Uniunea Europeana cinci milioane de euro, ca sa scoleasca 4.000 de oameni in 13 meserii din acest domeniu. In plus, "studentii" vor primi si bani la sfarsitul cursurilor: 740 de lei.

Si in atelierele auto a aparut meserie de diagnostician. Halat alb, maini curate, fara vaselina. Sunt specialistii care conecteaza masina la computer si afla defectiunea.

La Constanta, organizatorii unor cursuri cu finantare europeana incearca sa convinga cat mai multi romani sa se recalifice. Le pun la dispozitie gratuit instruire, subventii, cazare si transport.

Marele avantaj al tuturor acestor programe este ca, dupa terminarea studiilor, somerii vor sti mai multe meserii. Au acces la trei specializari, dar si la cursuri de engleza sau de operare pe calculator.